.org домейни ще бъдат пуснати на търг

Поредица от домейни с удължението .org, което традиционно се свързваше с некомерсиални организации, ще бъдат извадени скоро на търг.

Той ще бъде организиран от Public Interest Registry съвместно с големите хостинг провайдери Go Daddy и eNom, като целта е 94 свободни домейна да намерят новите си собственици.

Инициативата, наречена Project 94, ще “превърне интернет в по-сигурно и отворено място, особено за онези региони, които още не са толкова добре развити в технологично отношение”, твърди изпълнителният директор на Public Interest Registry Брайън Кют.

Неговата компания получи правото да предлага .org домейни през 2003 г., но досега тези 94 разширения са били пазени като резерв. Сред тях фигурират такива като a.org, o.org, 7.org, pj.org, 3p.org и b3.org и Кют предполага, че интересът към търга ще бъде голям, тъй като кратките имена винаги се търсят.

 

Въпреки това не е съвсем ясно кои ще бъдат потенциалните купувачи и на каква цена. В миналото някои .org домейни се продаваха доста скъпо, като специално GoDaddy взе 60 000 долара за DIY.org и 1 000 000 долара за Poker.org.

 

Още домейни може да разгледате в DNMark.com