Фърмуеър:NETGEAR RAIDiator 5.3.6

Netgear удържа на обещанието си и фърмуеърът RAIDiator 5.3.6, който вече е достъпен за безплатен даунлоуд за потребителите на ReadyNAS Duo и ReadyNAS NV+, предоставя един куп нови екстри, които компанията поставя под шапката на ReadyNAS Cloud.

Според престижната изследователска агенция Gartner, Netgear води на пазара за мрежови устройства по отношение на общ брой пуснати продукти в рамките на всички сегменти. На второ място се нарежда QNAP, а на трето – Synology. По отношение на приходи пък Netgear води на пазара за продукти с цена 5000 долара или по-малко. EMC и NetApp обаче водят по отношение на приходи като цяло.

Очевидно е, че Netgear е име, с което повечето компании трудно могат да се конкурират на NAS пазара. Съотношението цена-качество задържа NV+ v2 и Duo v2 на пазара дълго време. Да – те не предлагат множество софтуерни екстри и приложения. RAIDiator 5.3.6 обаче ще се опита да поправи това.

ReadyNAS Remote

Както подсказва самото име, това е софтуерно приложение, което позволява отдалечен достъп до ReadyNAS продукта. В NV+ v2 то не предоставяше същата функционалност в сравнение с WD2go на WD. Новият фърмуеър обаче добавя ReadyDROP и Remote Backup за Time Machine.

ReadyDROP

Почти всички компании, продаващи NAS, предлагат решение, наподобяващо DropBox. Те използват устройството за „неограничено” съхранение на данни и поддържат синхронизация в реално време между множество клиенти. CloudStation на Synology например предлага DSM 4.0. Netgear вече има сходна екстра в RAIDiator 5.3.6, наречена ReadyDROP. Тъй като информацията се съхранява в ReadyNAS устройството, няма месечни такси или ограничение на пространството, което може да ползвате – то е такова, каквото е капацитетът на самия ReadyNAS.

В ReadyDROP Netgear е използвала патентована технология от Leaf Networks – най-новата придобивка на компанията. При самата синхронизация се създава сигурен VPN тунел, но от крайния потребител не се иска нищо друго, освен да въведе потребителско име и парола. Толкова е просто. Не са необходими никакви допълнителни настройки. Налични са опции като паузиране на синхронизацията, когато връзката е слаба или въобще няма такава. Файловете от своя страна са достъпни в мрежата през сайта ReadyDROP на Netgear. Те се синхронизират автоматично между всички налични устройства – PC, Mac, iOS или Android джаджи. Потребителите могат да ги редактират, съхраняват, свалят и разглеждат от поддържаните устройства.

Екстри като възможността да се споделят файлове и папки с други хора ще бъдат добавени със следващите ъпдейти през 2013 г.

Time Machine с Remote Backup

Както може би знаете, Time Machine е софтуер за бекъп, който е част от екосистемата на Apple. Използва се за бекъп през Apple Filing Protocol (AFP) на LAN мрежата. И ReadyNAS поддържа TimeMachine. Сега ReadyNAS устройствата могат да изпълняват ролята както на локални, така и на отдалечени крайни цели на Time Machine. Т.е. може да се възползвате от тази екстра, дори когато пътувате и сте си взели своя Mac с вас. Преди пускането на новия фърмуеър потребителите можеха да правят единствено локален бекъп и да плащат такса за облачен. Сега потребителите на Time Machine ще правят бекъп на своята информация всеки път, когато искат и имат достъп до интернет, без да се налага да използват чужд „облак”.

Mobile ReadyDLNA

ReadyNAS отдавна разполага със сървърното приложение ReadyDLNA, чрез което може да се стриймват DMR (Digital Media Renderers) в локалната мрежа. С фърмуеър RAIDiator 5.3.6 от клиентите вече не се изисква да бъдат в LAN-а, а могат да го правят и дистанционно. Това до голяма степен се дължи на технология, сходна с тази, разработена за ReadyDROP.

ReadyNAS Replicate

RAIDiator 5.3.6 прави ReadyNAS Replicate функцията безплатна за собствениците на Duo v2 и NV+ v2. За да се сдобиете с пълен лиценз, трябва да го свалите в самия GUI (графичният потребителски интерфейс).

Като цяло ReadyNAS Replicate е удобна екстра, която ще ви свърши работа, в случай че се случи нещо непредвидено с вашите данни. Тя копира информацията на ReadyNAS устройствата на множество места, всички от които са достъпни през облака.

Genie Apps

Netgear представи онлайн магазина за приложения Genie Apps още по време на тазгодишното изложение за потребителска електроника CES в Лас Вегас. Благодарение на фърмуеър RAIDiator 5.3.6 ReadyNAS NV+ v2 и Duo v2 също получават достъп до него. Списъкът с приложения в него се обновява автоматично всеки път, когато в него се добавят нови. Освен това Genie Apps позволява на трети лица да продават свой собствен софтуер. Самите приложения пък се стартират бързо и лесно директно през GUI.

В заключение

Изключително доволни сме от факта, че Netgear прави всичко възможно, за да подобри и разшири функционалността на своите ReadyNAS NV+ v2 i Duo v2 устройства. Ще ни бъде крайно любопитно да видим що за приложения ще се появят в онлайн магазина Genie Apps. Не на последно място – Netgear потвърди, че всички тези екстри ще станат достъпни в близкото бъдеще