Дилърска конференция на Мост Компютърс 29-30.09.2012 г.

На 29 и 30 септември 2012 г. в Слънчев бряг се състоя годишната Дилърска конференция, организирана от Мост Компютърс, където с подкрепата на имена като Asus, Intel, D-Link, LG и Nvidia бяха обявени някои от най-новите продукти и решения в областта на информационните технологии. Представители на тези компании използваха събитието, за да анонсират настоящи и бъдещи предложения за домашните и бизнес потребители, да очертаят новите тенденции в IT сектора и да демонстрират на специална изложба свои продукти.

Asus: от Taichi до PadFone

Конференцията започна с представяне от Asus, по време на което компанията изтъкна своята нова облачна услуга, наречена AiCloud, която позволява споделяне на файлове и информация между поддържаните от нея устройства и облака. Присъстващите видяха клип с демонстрация на следващото предложение на Asus в областта на бързо развиващия се пазар на таблетите. То се нарича Vivo и има две разновидности – Vivo Tab и Vivo Tab RT. Снабден с мощен Tegra 3 чип, таблетът е изключително тънък и лек. Освен това мобилната клавиатура, която може да бъде добавяна при желание прави Vivo Tab истински настолен компютър. Презентацията на Asus продължи с друг изключително интересен продукт – Asus Taichi – който поддържа новата NFC (Near Field Communication) технология и мултитъч с до 10 натискания едновременно. Тайванската компания обърна внимание и на новия таблет Nexus 7, който тя разработва съвместно с Google. Накрая бе демонстриран още един модел, който може да промени представите ни за симбиозата между различните видове мобилни устройства. Asus PadFonе представлява смартфон, който се включва в пад станция, в резултат на което екранът му се променя от 4.3-инчов на 10.1-инчов за секунди.

Нови сторидж решения от D-Link

Огнян Данчев, мениджър на D-Link за България и Румъния, взе думата, за да представи новите сторидж решения на лидера в този пазарен сегмент. Сред тях са модели като дата центърът DXS-3600-325, DNR-2060-08, DNS-320L и др. Отделено бе внимание и на серията нови управляеми комутатори D-Link EasySmart, Smart и SmartPro, които поддържат по-голям набор от управляеми функции. Показани бяха още управляеми комутатори от сериите DGS-3120 xStack, DGS-3420 xStack и DGS-3620 xStack Lаyer 3, които дават на потребителите гъвкавост в зависимост от нуждите на мрежата и нейното развитие. D-Link ще включи към каталога си и нови NAS и SAN сторидж решения за дома и малкия офис.

Представянето на D-Link също не мина и без демонстрация на новата облачна услуга на компанията под името mydlink. Водеща при нея е новата концепция за „персоналния облак”, предназначен за дома и малкия офис. Достъпът до него става през портала mydlnik, логването към който е максимално улеснено. Работата с облачната услуга реално е безплатна, тъй като цената й е включена в съответния поддържан продукт на D-Link. Сред тези продукти са клауд камери като DCS-930L, клауд рутери като DIR-605L, DIR-636L и др. Накрая бе показан и DSN-6000 iSCSI, който представлява едно корпоративно сторидж решение тип “направо от кутията”, което се предлага с всичко необходимо за монтаж и поддръжка.

Ултрабук е горещата тенденция

Ардис Минасиан от Intel използва трибуната, за да говори за новата трета генерация от 22-нанометрови процесори с кодово име Haswell, която е призвана да замести Ivy Bridge архитектурата. В подробности бе представена и технологията Intel Small Business Advantage  – комплексно решение за управление на бизнес средата (софтуерен мониторинг, сигурност, енергийна ефективност и др.), което ще бъде достъпно през второто и третото поколение Core процесори и някои дънни платки.

Бе демонстриран и един съвсем нов продукт в лицето на т.нар. Next Unit of Computing (NUC), който представлява следващата стъпка в процеса на миниатюризиране на дънните платки. С размери едва 10х10 см, NUC има процесор i3 или i5, който е запоен директно на дъното и остава скрит за външните погледи. С помощта на Thunderbird контролер пък към NUC може да се включи и външен хард диск.

Относно темата „ултрабук” бе подчертано, че те съчетават в едно всички най-важни изисквания за портативните машини – светкавична реакция, стилен дизайн и мощна батерия. Очакванията на Intel са през 2013 г. да видим третото поколение ултрабук машини, а успоредно с тях да стане стандарт и новата технология за безжично зареждане. За удобство на ултрабук потребителите компанията е разработила и специална технология за сигурност под името Intel Anti-theft и Intel Identity Protection.

Презентацията на Intel завърши с един от най-бързо развиващите се пазарни сегменти – SSD дисковете. Очаква се масово навлизане на SSD дискове, за което спомага бавно, но сигурно падащата цена на базовите им модели. Целта на този процес е вместо основни модели като тези с 40 до 60 GB памет, масови да станат по-високите такива. Изтъкната бе естествената революция при дизайна на SSD дисковете – от първите модели от 2.5 инча през 1.8 инча до mSATA и NGFF модели, където отново Intel е лидер в иновацията. Причина за водещата роля на компанията е фактът, че тя е практически единственият производител, който реално изработва напълно сам всички свои компоненти от един SSD диск.

LG с висококачествени предложения за монитори

За да запознае присъстващите с новите предложения на LG в областта на персоналните монитори и на мониторите с ТВ тунер, на подиума се появи г-н Тибор Хладни, регионален мениджър по продажбите на LG. Той припомни, че миналата година LG вече обра овациите със своя Super LED 3D монитор без трептене, а от тази южнокорейската компания вече предлага и пълна гама IPS монитори. В момента LG произвежда три категории монитори: Cinema 3D, LED и IPS. От тях IPS моделите заслужават внимание заради неоспорими качества като отлична картина, широк зрителен ъгъл и плавно преминаване от цвят в цвят. На свой ред Cinema 3D моделите също бързо набиват популярност, особено след като смарт телевизорите стават по-достъпни във финансово и по-ефективни в технологично отношение. Накрая, LG продължава да бъде една от много малкото компании, които разработват свои тъчскрийн монитори. Тази тенденция ще продължи да се засилва с появата на новия Windows 8, тъй като Microsoft вече потвърди, че операционната система ще поддържа управление чрез жестове.

Прогнози за бъдещето

Дилърската конференция на Мост Компютърс бе закрита с презентация на г-н Емил Кирилов, мениджър бизнес развитие в компанията. В нея бяха очертани силните и слабите страни на българския IT пазар в момента, мястото на Мост Компютърс в него и прогнозите за близкото бъдеще. Припомнено бе, че икономическата ситуация в България не е добра и има спад в общото потребление с 1.8 процентано въпреки това конкретно за IT пазара има добри новини. Там потреблението се е увеличило с 1.9 процента, което изглежда логично на фона на онези 75 процента от българите, които редовно ползват интернет с една или друга цел. Други 70 процента от хората пък са използвали мрежата, за да правят различни покупки онлайн. Всичко това показва, че българският потребител започва бързо да свиква с интернет и да се възползва все по-пълноценно от възможностите, които мрежата предлага.

Изнесени бяха данни за реализацията на различни компоненти на IT пазара. При процесорите Intel отново остава лидер, превъзхождайки AMD в съотношение повече от 2:1. Особено добре се продават моделите i3 и i5. Asus, Acer и Lеnovo пък продължават да бъдат водещи марки на пазара за преносими компютри. Там данните показват, че най-много преобладават продажбите на стойност между 500 и 800 лв. С особено бързи темпове се развива пазарът на таблети и смартфони. Отчетен бе фактът, че за разлика от много други страни, у нас таблетният пазар не е доминиран само от Apple. Интересът на потребителите е групиран в двата края на спектъра – от една страна се търсят скъпи модели на Apple и Asus, а от друга – бюджетни предложения на неизвестни компании, но на много достъпна цена.

В заключение прогнозите за близкото бъдеще остават умерени. IT пазарът вече е по-спокоен и балансиран, тъй като фирмите, които оперират на него като цяло следват правилата и пазарната логика. Очакванията са, че 2013 г. до голяма степен ще бъде подобна на 2012 г. и едва през 2014 г. можем да се надяваме на по-сериозен растеж на IT пазара.