Apple: от Google Maps към бъдещето

Представете си за миг, че вие сте Тим Кук. Изпълнителен директор на Apple, човек на чело на най-горещото име в света на технологиите. Лице на най-популярният смартфон в света, iPhone. Вие контролирате вашата мобилна операционна система – iOS – и приложенията, които вървят под нея.

Само дето това не е съвсем вярно

НИто Тим Кук, нито вие във въображаемата си роля на изпълнителен директор на Apple имате пълен контрол върху операционната си система, тъй като две от най-важните приложения за нея разчитат до огромна степен на технология и данни, осигурявани от Google. Същият този Googlе, срещу когото покойният Стив Джобс искаше да води термоядрена война. Google, чиито Android е най-разпространената операционна система в света и главен конкурент на Apple и нейните i-устройства.

Разбира се, става въпрос за YouTube и Google Maps, които са част от iOS още от времето на първия iPhone.

Премахването на YouTube е лесно. Google и без това настояваше да има пълен контрол върху приложението за видео споделяне на притежавания от него сайт, а и YouTube не е от огромно значение за ядрото на услугите, които Apple предлага. Всеки потребител може просто да свали приложението самостоятелно от App Store или дори да ползва своя iPhone без YouTube.

Google Maps обаче е друга история

Навигацията и актуалните карти са основна функция на всеки един уважаващ себе си смартфон. Всеки човек, който ползва смартфон, обича да се допитва до GPS-а и картите, вградени в него, независимо дали тръгва на дълъг път или се нуждае от дребен ориентир в непозната част на града. Ако Apple просто премахне Maps от телефоните си, потребителите бързо ще се ориентират към други модели. Картите наистина са много важни.

Така че, ако вие сте Тим Кук и се сблъсквате с този въпрос подобно на шефа на Apple, реално имате две възможности – или да оставите вашия враг и конкурент Google да продължи да захранва основното Maps приложение или да разработите собствена програма за карти и да се отървете от Google веднъж завинаги. При все, че не сме имали възможност да надникнем във висшите етажи на централата на Apple, с голяма доза увереност можем да си представим, че точно такава е била дилемата, пред която Кук и екипът му са били изправени, когато в крайна сметка решиха да изхвърлят Google Maps от новата версия на iOS.

Вместо това компанията се зае да прави собствено навигационно приложение, захранвано отчасти с данни на известната GPS компания TomTom.

Началният прием на новата услуга не беше сърдечен

и това не е тайна за никого – оплакванията варираха от това, че по подразбиране приложението няма транзитни посоки, някои градове са с погрешни имена, фермите се обозначават като летища, а реки тук-там изобщо липсват. Ако искате да се забавлявате искрено с грешките в картите на iOS, направо може да посетите този Тumblr.

Едва ли някой може да отрече, че iOS 6 Maps не бе готова за своя пълноценен дебют. Това не е учудващо, предвид, че Google Maps е на повече от 7 години, над нея неуморно се трудят повече от 7 000 души, без изобщо да споменаваме хилядите шофьори, правещи Street View функцията възможна. На свой ред Apple вече обяви, че започва активно да намира инженери и програмисти, които да закърпят откритите от гневни потребители проблеми в Maps.

Нека след всичко това отново да се върнем към първоначалния въпрос: грешка ли бе решението на Apple да се откаже от Google Maps? Обръщайки поглед назад е лесно да се каже, че компанията трябваше да се придържа към сигурния софуер или поне да изчака още година или две, докато има адекватен конкурентен отговор. Но това са първосигнални виждания на крайни потребители, които са заинтересовани най-вече от това да имат базова функционалност в ръката си.

На свой ред обаче Apple трябваше да вземе предвид и редица стратегически особености, преди да направи каквото и да било решение. На първо място, самата идея да остави Google да доминира над ключов елемент от iOS изглеждаше напълно неприемлива. Ако Apple не разполага със собствена алтернатива, това оставя компанията уязвима на най-различни искания на интернет гиганта и превръща Google Maps в заложник. Освен това колкото по-дълго отлага Apple пускането на собствена картова навигация, толкова по-усъвършенствана става тази на конкуренцията. И накрая, най-добрият начин за тестване на нов продукт си остава пускането му в реална експлоатация. Голямата потребителска общност със сигурност може да открие много по-бързо пробивите в системата, отколкото малък екип от програмисти. Вероятно едни предварителни бета тестове можеха да са от полза, но това просто не е стилът на Apple.

Това вече обръща нещата, нали?

Гледайки назад, сега вече ни се струва логично, че Тим Кук и Apple са взели правилното решение. Реално това е и единственото възможно решение. Maps е разочарование откъдето и да погледнете. Има хиляди потребители, които все още отказват да ъпдейтнат устройствата си до iOS 6 заради Maps. Apple понесе сериозни критики заради това, но взе правилното решение, пускайки приложението. Сега по-важният въпрос е колко бързо ще успее компанията да оправи проблемите в iOS 6 Maps и да заглуши негативизма.