NAS диск: WD Red 2TB

229 лв

Производител

Western Digita

 

Във време, когато един малък офис с петима служители има 5 компютъра, 5 смартфона, поне 3 лаптопа и 1-2 таблета, както и NAS устройство, съчетаващо функциите на уеб сървър, файлов сървър и мейл сървър, сигурността на данните се превръща в сериозно предизвикателство. Всички знаем, че твърдите дискове са скъп, макар и дълготраен консуматив, ето защо цената е основен фактор. И тъй като един приличен NAS се нуждае от поне 4 диска, всеки спестен лев се умножава по закупения брой продукти. Основният проблем е, че обикновените вътрешни дискове не са подходящи за NAS системи, отчасти заради високата оперативна температура и нуждата от сигурна работа 24/7, отчасти заради липсата на инструкции, необходими за работа в RAID. Ето защо, когато човек потърси продуктите с най-ниски цени, обикновено се натъква именно на дискове за десктоп компютри, които често не работят с популярните системи като QNAP или Synology. Положението се влошава от факта, че даден модел диск може по принцип да е съвместим с конкретен сторидж, но само точната партида и инсталирания фирмуеър може да предопредели дали ще работи или не.

Вече години наред пионерите в HDD бизнеса WD и Seagate създават продукти, предназначени да работят в RAID масив, съответно сериите RAID Edition и Constellation. Това са отлични продукти, оптимизирани за работа в сървъри, NAS, dataцентрове и т.н., като богатата им функционалност и висока надеждност идват на съответната цена. В стремежа си да предложи още по-гъвкаво решение за малкия бизнес, WD създаде нова серия дискове специално за NAS устройства – WD Red.

Новата серия е в 3.5″ формат и обем 1, 2 и  3 терабайта. Всички те предлагат 64 мегабайта бърза кеш памет и SATA III 6Gbps интерфейс. На пръв поглед, параметрите са характерни за всички нови модели на марката. Това, което прави WD Red специален продукт, е NASware технологията. Тя представлява набор от функции, характерни за продуктите от бизнес клас и позволяващи им надеждна работа в RAID масив. Според WD, въпросните дискове притежават и уникален алгоритъм за управление на потреблението на енергия и производителността, оптимизиран специално за условията на работа в NAS системите. Имаше само един начин да разберем доколко WD Red е подходящ избор.

 Тестове

Избрахме да тестваме 2TB модел, тъй като това е най-използвания диск в съвременните малки NAS устройства. Започнахме с нормалните десктоп тестове; в крайна сметка, всеки диск от по-висок клас е предвиден за работа и като нормален вътрешен диск. Тествахме с ATTO, като резултатите бяха наистина впечатляващи – 170MB/s скорост на четене и 160 MB/s на запис. Последва тест с HD Tune Pro – детайлен бенчмарк за производителността, една от основните програми за тест на дискове. Максималните 154.4 MB/s при четене ни успокоиха отново, тъй като дори един такъв диск е в състояние да изпълни до максимум гигабитовите Ethernet връзки, с които съвременните устройства разполагат. Идва ред и на програмата AIDA64 – тя предлага няколко бенчмарка за  тестове и оптимизация на вашата мрежа и ни показва с каква скорост диска  достига до информацията за четене и запис. В първия случай това става средно за 18.15 милисекунди, докато във втория – 18.11 милисекунди. Макар WD Red не може да се сравнява с VelociRaptor на WD, който предоставя съответно 7.01 и 3.37ms, той ще работи в система, където по „пътя на данните” ще има много други компоненти с висока латентност, което намалява значението на този показател.

Стана ни любопитно какво ще стане, ако инсталираме операционна система на Red? Извадка от PCMark Vantage ни отговори на този въпрос.

Windows Photo Gallery – 64.84 MB/s

Windows Movie Maker – 39.15 MB/s

Windows Media Center – 191.76 MB/s

Ето и една бърза съпоставка на RED с VelociRaptor WD1000DHTZ, който все пак е най-бързия SATAIII твърд диск на пазара:

Windows Photo Gallery – 104.75 MB/s

Windows Movie Maker – 105.02 MB/s

Windows Media Center – 313.09 MB/s

С CrystalDiskMark пък ще изчислим какви са 4K произволните четения и  записи при 1000MB Read:

Seq – 158.9 MB/s

 512K – 29.56 MB/s

 4K – 0.576 MB/s

 4K QD:4 – 0.852 MB/s

 4K QD:32 – 1.91 MB/s

 И отново една бърза съпоставка на RED с VelociRaptor WD1000DHTZ  (колкото по-висока стойността е тук, толкова по-добре):

 Seq – 210.1 MB/s

 512K – 79.07 MB/s

 4K – 1.093 MB/s

 4K QD:4 – 1.717 MB/s

 4K QD:32 – 3.635 MB/s

Програмката AS SSD е отлична за редица тестове, но тъй като CrystalDisk покрива по-голямата част от 4K тестове, тук ще ползваме само бенчмарка за копиране. Тук WD Red остави зад себе си продукти като чисто новия 4-терабайтов Hitachi Deskstar, 3-терабайтовия Seagate Baracuda, дори и сървърния 1-терабайтов Seagate Constellation 2 SATA!

 Игри – 124.34 MB/s

 Програми – 79.89 MB/s

 ISO – 114.79 MB/s

 И накрая ще видим как се справя RED с Intel NAS Performance Toolkit – инструмент, чиято цел е да изчисли производителността вързаните към  домашната ви мрежа дискове. Той на практика симулира поведението на  различни реални приложения. Отново стойностите са отлични:

 HD Video Playback – 101.8 MB/s

 2x HD Playback – 102.9 MB/s

 4x HD Playback – 115.1 MB/s

 HD Video Record – 123.2 MB/s

 HD Playback and Record – 65.4 MB/s

 HD 2xPlayback 2xRecord – 70.8 MB/s

 Content Creation – 10.3 MB/s

 Office Productivity – 50.3 MB/s

 Backup – 208.1 MB/s

 Restore – 92.4 MB/s

 File copy to NAS – 125.2 MB/s

 File copy from NAS – 80.0 MB/s

 Dir copy to NAS – 22.0 MB/s

 Dir copy from NAS – 21.3 MB/s

 Photo album – 12.3 MB/s

 В заключение – макар WD Red да не са първите дискове за RAID, те са първите, създадени с идеята да бъдат съвместими с всички NAS устройства на пазара и първите, предлагащи RAID функционалност на ниска цена. Технологията NASware се грижи именно за това да не срещате проблеми със съвместимостта, което е критичен фактор за сигурността на данните.