Как да създаваме персонализирани съкратени линкове

Потребителите на Twitter, и не само, са добре запознати с услуги като bit.ly, които съкращават дългите линкове в по-компактни URL адреси, които да се вместят в ограничението от 140 символа на пост.

Сайтове като „Ню Йорк Таймс” отдавна използват персонализирани съкратени линкове и техните адреси изглеждат като nyt.ms, а не започват с bit.ly. Как да направите същото и вие?

Достатъчно е да изпълните тези четири лесни стъпки.

1. Купете URL, нека е кратко

Съществуват множество услуги, с които да откриете свободните URL адреси. Най-удобната за съкратени URL-та обаче е Domainr. Ако въведете думата, която искате да включите в него, сайтът ще ви предостави различни начини, по които може да я сглобите. Ще ви каже и коя от всички тези опции може да бъде закупена.

Важно – вашето URL не трябва да надвишава 15 символа, за да работи с Bit.ly Pro – услугата, която ще използваме след малко.

Щом си изберете съкратеното URL, закупете го през сайтове като GoDaddy.com и Domain.com.

2. Регистрирайте се за Bit.ly Pro

Можете да си направите Bit.ly Pro Beta акаунт безплатно. Чрез него може да използвате съкратения URL адрес, който вече закупихте, и да наблюдавате различни статистики за неговото потребление. За да одобрят вашата регистрация, Bit.ly може и да се забавят цяла седмица, така че имайте търпение.

3. Укажете правилния път

Логнете се в името на домейна и настройте A record или DNS хоста на вашето съкратено URL да води към IP адреса на Bit.ly. (При GoDaddy A record се намира в таба Total DNS). IP адресът на Bit.ly 168.143.174.97.

4. Потвърдете дългия домейн

Въведете името на домейна, който искате да следите (стандартният му вариант, а не съкратения) в Bit.ly Pro акаунта. То не трябва да е същото, като краткото URL. Веднъж щом го потвърдите, Bit.ly автоматично ще преобразува всички линкове от него в кратката им форма.