Samsung: а сега накъде?

Samsung, Google и Android като цяло определено ще трябва да се замислят над бъдещето. Причина за това е противоречивото решение на калифорнийския съд, където 9-тимата съдебни заседатели отсъдиха обезщетение в размер на един милиард долара, което южнокорейската компания трябва да плати на Apple за нарушени патенти и копиране на лиценза на две дузини смартфони и таблети.

Освен, че чисто финансово е огромен удар по Samsung, решението на съда ще има далеч по-сериозен и дълготраен ефект върху бъдещето на операционната система на Google и най-големият производител на устройства за нея.

“Samsung трябва да се върне обратно на чертожната дъска”,

обобщава Чарлз Голвин, анализатор към Forrester. Той е категоричен, че компанията ще трябва да загърби всички досегашни виждания и идеи и да потърси съвсем различно вдъхновение за дизайна на бъдещите си модели. Това, което прави решението толкова тежко е, че някои от най-популярните и приети елементи от дизайна и интерфейса на смартфоните – като плъзгащото се отгоре контролно меню и функцията “pinch-to-zoom” при снимките – вече са потвърдени като част от портфолиото на Apple. В резултат не само Samsung, но и останалите Android производители ще трябва да търсят нов подход за тези и подобни основни функции и да го представят като по-добра алтернатива на това, което дава Apple.

Това определено няма да е лесна задача предвид, че вече няколко години потребителите свикват с интерфейса на моделите, както и че доста често Samsung използва стоковия Android интерфейс. На пръв поглед очевидното решение е компанията да заложи повече на своя собствен TouchWiz и да го оформи по начин, който чувствително да се различава от софтуера на Apple. Още от времето на оригиналния Galaxy S обаче TouchWiz не се приема особено добре и не е съвпадение, че след като Samsung внесе промени при следващите модели от флагмана си, новите Galaxy S телефони започнаха да се приемат още по-добре.

В това отношение корейската компания може да се поучи от HTC. В ранните дни на Android интерфейсът Sense бе считан за ключово предимство на компанията, но по-късно стана прекалено тромав. В резултат НТС направи известни промени и днес последната версия на Sense замени комплексния характер на старите НТС модели и отново се радва на добър прием.

Иновации отвътре

По отношение на софтуера Samsung определено е компания със собствени достижения. И в момента тя държи поредица от моушън контрол технологии, които обогатяват Android в много отношения. Въвеждането на стилус като този при Galaxy Note и новия таблет Galaxy Note 10.1 показа възможности за мултитаскинг на голям екран, каквито не бяха виждани досега. Новата S Beam функция на Samsung Galaxy S III пък позволява прехвърлянето на данни и информация от един на друг апарат благодарение на NFC (near-field communication) технологията.

В хардуерно отношение Samsung ще се нуждае от повече усилия, тъй като присъдата на американското жури недвусмислено показва, че досегашният външен вид трябва да бъде изоставен. Южнокорейската компания може да се поучи от дизайна на модели като Lumia 900 808 PureView на Nokia, Droid Razr на Motorola и дори Sidekick серията на американския оператор T-Mobile. Посланието е ясно – трябва да се рискува с нов дизайн, който може да спечели, а може и да отблъсне потребителите.

Че Samsung ще обжалва присъдата е практически сигурно и при все, че резултатът от това е съмнителен, забавянето най-малко ще даде още време на компанията да премисли стратегията си и да потърси нужната промяна сред продуктите си. “Без съмнение компания като Samsung има подръка нови идеи и дизайни, но превръщането им в продукти за крайния потребител наистина ще отнеме време”, отбелязва Марибел Лопес от анализаторската компания Lopez Research.

Елемент на неизбежност

Фундаменталният проблем, пред който е изправена цялата Android общност обаче е, че повечето от патентите и дизайните, които съдът призна за право на Apple са неразривна част от самата операционна система. И докато външният вид и периферният дизайн все пак могат да бъдат променени, смяната на целия софтуер е значително по-трудна. Ако иска да преработи из основи операционната система, Samsung ще се нуждае от много време и усилия, а освен това и ще трябва да спре ъпдейтите до по-нови версии на Android за сегашните си модели.

“Обвивката може да се промени лесно, но там свършват възможностите за бърза промяна”, твърди Лопес. “Убедена съм, че смяната на Android интерфейса с изцяло нов няма да се хареса на Samsung”.

Майкъл Гартенберг от анализаторската компания Garnter все пак е малко по-оптимистичен:

“Ако патентите на Apple бъдат гарантирани на компанията за продължителен период, това ще принуди цялата индустрия да се придвижи към период на иновации и отличителност. Това не е лошо нито за пазара, нито за потребителите”, твърди Гартенберг – мнение, което се различава диаметрално от виждането на Samsung, изразено в декларация по повод решението на съда в Калифорния.