Говорещи коли тръгват по улиците на Америка

От днес американските шофьори и пешеходци в някои градове на страната ще могат да се натъкнат на необичайна гледка – в уличното движение ще има нов и доста странен участник.

Съгласно пилотен проект на американското Министерство на транспорта над 3 000 умни и говорещи коли, снабдени с най-модерно технологично оборудване, ще тръгнат на първите си обиколки в градски условия.

В основата на новия проект е безжична комуникация, която позволява на колите да “виждат” различна важна информация от пътните условия и да я предават на своите водачи.

“Комуникацията между колите има потенциала да донесе истински промени в начина, по който разбира пътната безопасност”, твърди Дейвид Стрикланд от Отдела по безопасност на трафика към Министерството на транспорта. “За целта обаче най-напред трябва да разберем как можем да приложим наличните технологии по най-добрия начин”.

Проектът е на стойност 25 милиона долара, а сред първите 3 000 превозни средства има леко коли, камиони и автобуси. Засега умните коли ще се движат по улиците и шосетата на щата Мичиган, предавайки информация за трафика, пътните условия, времето и потенциалните опасности на своите шофьори.

В проекта участват осем автомобилни производители, сред които са гиганти като General Motors, Ford, Toyota, Honda, Nissan, Volkswagen, Hyundai и Mercedes-Benz. Около 2 800 пък са доброволците, готови да седнат зад волана на умен амтомобил. Тяхното поведение, навици и комуникации с технологията ще бъдат записани и изследвани с оглед подобряването на взаимоотношението “човек-технология” в следващото издание на проекта.