BlackBerry 10 ще бъде достъпна за лицензиране

Новата операционна система на Research in Motion ще се предлага срещу заплащане на всеки, който е готов да плати, за да получи неин лиценз, обяви канадският производител.

С това RiM потвърди слуховете, че възнамерява да стартира отдаването на ВВ 10 под лиценз, за да натрупа допълнителни печалби от нея.

Новината дойде лично от изпълнителния директор на RiM Торстен Хайнс, който в интервю за Bloomberg обяви, че съвсем скоро компанията му ще бъде готова с лицензионните споразумения за операционната система. Според Хайнс платформата е във финален стадий на разработка и е нормално RiM да започне да мисли как и други ще могат да се възползват от нея.

Срещу пари, разбира се.

Идеята за отдаването на BlackBerry 10 под лиценз се появи още през миналия месец, но тогава Торстен Хайнс не бе склонен да потвърди или отрече това. “RiM трябва да проучи добре въпроса с лицензирането, така че операционната система да попадне при някой срещу съответния оправдан разход за двете страни”, заяви тогава шефът на канадската компания.

ВВ 10 е построена на базата на софтуера QNX, който се използва в автомобилостроенето, военното оборудване и дори ядрените електроцентрали. Ако наистина пусне операционната си система под лиценз на трети страни, RiM определено може да очаква известни допълнителни приходи. Само при новината за интервюто на Хайнс акциите на компанията скочиха с 13 процента.