Philips 241P4QPYKES

549 лв

Производител

Philips

Модерният офис не е място, където може да правите компромиси с качеството и ергономичността на оборудването. Всеки един от елементите в тази екосистемата трябва да бъде актуален и възможно най-удобен за работа. И ако си мислите, че изборът е лесен, спомнете си например разнообразието от офис столове на пазара. Всеки производител обещава ергономия и удобство, но са малко онези, които реално предлагат продукция с високо качество. Що се отнася на мониторния фронт, Philips е именно от производителите, които няма да ви разочароват. 

Приехме да тестваме модела 241P4QPYKES с искрено любопитство, тъй като това е първият модел на холандския производител, снабден с вградена HD камера, микрофон и стерео колонки. Противно на първоначалните очаквания, целта тук не е употреба на чат и Skype, а провеждане на видеоразговори и видеоконференции, което е ежедневие за мултиофисните и мултинационалните компании. Екранът е с диагонал цели 24 инча (по-точно 23.6), което още веднъж потвърждава предназначението му. В крайна сметка, никой не прави конференция пред 18.5 монитор, нали?

Особено ни заинтригува и фактът, че матрицата на този монитор е AMVA (Advanced Multi-Domain Vertical Alignment), което автоматично води до перфектно цветопредаване и ъгъл на виждане от 178 на 178 градуса по хоризонтала и вертикала. Другият положителен ефект на AMVA срещу TN е изключително високия контраст – около 5 пъти по-висок в сравнение с традиционните TN матрици. Иначе подсветката на панела е от добре познатите LED елементи, а резолюцията на екрана – 1920×1080 пиксела FullHD.

Дизайнерите в екипа на Philips определено са подходили с размах по отношение на свързаността на 241P4QPYKES. Типично за модерен монитор от висок клас, тук откриваме Display port, който в съвсем близко бъдеще се очаква да наследи HDMI заради по-качествената цифрова връзка между монитор и компютър. Предимствата му спрямо HDMI са безпроблемната поддръжка на кабел с дължина 15 метра и скорост на трансфер от цели 10.8 Gbps, който елиминира всякаква латентност на картината. За щастие Philips са добавили и добре познатите DVI и VGA портове, за максимална съвместимост с всякакви компютри и устройства.

Свързаността се допълва и с 3 USB порта, които позволяват лесно да включите клавиатура или мишка, принтер или WiFi стик, да прехвърляте данни от външен диск, телефон или таблет. Удобството е пълно, тъй като всеки от тези портове ви е подръка и може да бъде използван веднага щом се наложи, без да се налага да залягате и търсите свободни портове в компютъра или докинг станцията на лаптопа.

В началото на статията споменахме думата ергономия, и точно това е било главния двигател на Philips при създаването на технологичната карта на модела. Предвид факта, че пред такъв монитор стоите почти една трета от денонощието (между 9:00 и 17:30 ч), изискванията към възможностите за позициониране са меко казано големи. Механиката от ново поколение SmartErgoBase позволява да вдигнете екрана високо или практически да го свалите до нивото на бюрото, както и да се нагласи във всевъзможни позиции в пространството, включително и pivot. Допълнително удобство носи и вградения Power Sensor, който следи присъствието ви пред екрана и намалява автоматично яркостта на подсветката, когато не сте наблизо. Сензорите работят безупречно и в крайна сметка потреблението на електроенергия може да бъде намалено с цели 80%. Идеята зад Philips Power Sensor е, че в динамичната офис среда на служителите често се налага да бъдат в движение, а през това време работещият монитор хаби излишно енергия. Налице е и друг положителен ефект от сензорите – секунди след като станете от мястото си, изображението се затъмнява, а след още няколко се изключва напълно, което пази работата ви от любопитни погледи. Веднага щом се върнете на стола си, яркостта се възстановява. Функцията работи просто безпогрешно.

Когато  приключите работа вечер или в края на работната седмица, просто може да протегнете ръка и да изключите изцяло захранването с  натискането на един бутон. Така вместо за оставите монитора в режим на  готовност, при който все пак се консумира ток, директно сваляте  консумацията на 0 вата. Ефектът върху ежемесечната сметка за ток ще бъде незабавен.

Снабден с мултимедийни възможности, перфектно цветопредаване на картината и съвременни екотехнологии, Philips 241P4QPYKES е добра заявка за продукт от следващото поколение в офис оборудването. Монитор, който се грижи както за  потребителите си, така и за околната среда и вашия бюджет – звучи прекалено хубаво, за да е истина, но Philips 241P4QPYKES ни убеждава  точно в обратното.