Google закриля YouTube от антипиратски мерки?

Нова антипиратска политика на интернет гиганта изисква сайтове с неправомерно съдържание да се появяват в по-задните страници с резултати от търсачката на Google, но приложението й спрямо  популярния сайт за видео обмен YouTube е спорно.

Официално Google потвърди, че новите мерки ще засегнат и YouTube, въпреки че мнозина се съмняват, че платформата, която е известна със споделянето и на съдържание без авторски права, ще приложи докрай новата политика на интернет компанията.

Съгласно мерките, които бяха обявени вчера, Google ще вади от предните места на своите резултати от търсене сайтове, за чието съдържание компанията е получила “реални доказателства, че нарушават авторските права”.

Според сайта Search Engine Land обаче докато тези мерки се прилагат с цялата им строгост спрямо трети сайтове, самият YouTube, който е собственост на Google, няма да бъде засегнат. В резултат резултатите от търсения, рейтинги и наличността на съдържание могат да бъдат манипулирани по изгоден за Google начин.

“Отнасяме се към YouTube като към всеки друг сайт в нашата търсачка”, защити се Google в изявление. Неин говорител подчерта, че видео сайтът няма да получи специално отношение при новата антипиратска политика и че проблемното съдържание, открито в него, ще бъде третирано по същите алгоритми, както и при всички други страници.