Слушалки: Harman Kardon AE

320 лв.

Производител

Harman Kardon

Аудио експертите от Harman Kardon, известни с популярните говорители Soundsticks, пуснаха чисто нова серия слушалки. Очакванията ни за тях са почти толкова високи, колкото и цената им. А дали ги оправдават?

Компанията твърди, че AE са вдъхновени отчасти от iPhone на Apple. Това обаче не е първото впечатление, което правят. Всякаква елегантност в дизайна на практика отсъства. Тапите са допълнени от дебели и извити алуминиеви кутийки, жакът е покрит с правоъгълна тръбичка, изработена от същия материал. Същото важи и за дистанционните копчета.

Напълно е възможно този вид да не се хареса на всички. Той обаче определено е уникален и позволява на АЕ да се открои от останалите продукти на пазара. Единственият по-сериозен недостатък, който откриваме при дизайна и изработката е фактът, че по-дебелият от обичайното кабел не може да се отстранява. Ако жакът ви се счупи, не ви остава нищо друго, освен да го смените с нов, свързвайки отделните жички ръчно, или да си купите нов чифт слушалки. А предвид цената на AE, това не изглежда особено разумно.

Целият алуминий, използван за изработката, определено прави слушалките значително по-тежки. Това обаче е проблем само тогава, когато сте сложили само една от тапите. Що се отнася до комфорта, който предоставят, той е наистина добър. Не убиват излишно ушите и дори изолират звука по-добре от очакваното, дори и да се намирате в метрото.

AE са снабдени с 9-мм говорители – по един във всяка тапа. Тук разликата с продукти, които използват по няколко говорители наведнъж, включително Ultimate Ears 700, започва да става доста очевидна. Въпреки това звукът, който АЕ вадят, е качествен и плътен, макар че фокусът определено пада върху баса. Требълът е детайлен, а средните тонове са добре интегрирани. Ако търсите Hi-Fi саунд обаче, по-добре използвайте Phonak Audeo PFE-112 or Ultimate Ears 700.

В заключение – с AE Harman Kardon правят смел опит да навлязат в пазара за слушалки от висок клас. Особено на фона на дизайна, който определено се отличава значително от нормата. Вследствие на алуминия и дебелия кабел, те са и значително по-тежки. Като прибавим към това и факта, че кабелът не може да се маха, а басът е твърде силен, може би ще е по-добре да потърсите друг тип слушалки, с които да се наслаждавате на любимата си музика в движение.