Microsoft ще бори престъпността в Ню Йорк

Софтуерният гигант Microsoft обяви, че ще си партнира с властите в Ню Йорк, за да създаде нова система за наблюдение, която анализира в реално време най-различни данни за престъпленията.

Благодарение на системата полицията ще може да се включва директно към обаждания на спешния телефон 911 и във видео камери за наблюдение, както и в такива, които следят трафика, за да събира и анализира данни, свързани с извършени престъпления.

Инициативата на Microsoft е съвместно с Полицейското управление на най-големия американски град.

Новата Domain Awareness System е базирана на технологии на Microsoft и ако бъде успешна, ще се пусне в продажба и за полицейски управления и разузнавателни агенции по целия свят, обявиха кметът на Ню Йорк Майкъл Блуумбърг и комисар Реймънд Кели. Според тях системата е еднакво подходяща както за борба с ежедневната престъпност, така и за антитерористична дейност.

Получените от наблюдението данни ще се изпращат в новосъздадения Securty Command Cеnter в Манхатън. Към момента към Domain Access System вече са вързани над 600 детектора за радиация, както и повече от 100 полицейски камери, разположени на мостове, тунели и патрулни автомобили.

Microsoft и полицейските власти обещават, че систевата ще се използва само за наблюдение на обществени места и с цел превенция на престъпленията, а не за нарушаване на личното пространство.