Apple премахва YouTube от iOS 6

Приложението за достъп до популярната платформа за видео споделяне YouTube вече няма да бъде част от новата iOS.

Apple е извадила програмата от най-новата бета версия на следващата си операционна система, а заедно с това компанията потвърди официално, че YouTube приложението няма да бъде достъпно за потребителите в нито една от крайните версии на iOS 6.

Прочутата YouTube иконка е била неразделна част от iOS от времето на първата версия на софтуера.

Въпреки че току що бе премахнато от четвъртата бета версия на iOS 6 за iPhone и iPad, YouTube приложението все още е част от Apple TV.

“нашият лиценз за ползване на приложението за достъп до YouTube изтече, затова потребителите могат да гледат клипове през Safari браузера”, се казва в официалното изявление на Apple. Въпреки това компанията уверява клиентите си, че в момента Google работи по нов вариант на приложението, което по-късно ще бъде качено в App Store.

Наблюдатели коментират, че това е нов ход в противоборството между Apple и Google, но са категорични, че крайните потребители няма какво да губят. YouTube приложението за iOS, дело на Apple, не бе особено качествено, клиповете през 3G изглеждаха зле, а картината често се накъсваше. След като навремето Apрle изтъкваше достъпа до видео услугата като една от главните характеристики на първия iPhone, приложението така и не претърпя особено развитие.

При новият вариант Google ще получи пълен контрол над начина на достъп до платформата, а потребителите вече няма да бъдат ограничени до досегашното мобилното приложение. Apple пък ще излезе от неловката ситуация с изтеклия лиценз и в крайна сметка ще се дистанцира от един от основните си конкуренти.