Facebook банва акаунти с имена на звезди

Селена Гомес е най-обикновено момиче от щата Ню Мексико, което подобно на хиляди свои връстници активно ползва Facebook. При поредния си опит да влезе в своя профил обаче, девойката установава, че акаунта й е блокиран от социалната мрежа.

Причината – Facebook банва профили, носещи имена на известни личности.

“Недействителен акаунт”, гласи съобщението, което мис Гомес получава. “Не е разрешено да се представяте за някой или нещо друго”, продължава причината за банването на нейния акаунт.

Разбира се, в случая става въпрос за съвпадение с името на известната американска поп певица Селена Гомес. Тинейджърката от Ню Мексико е убедена, че точно заради еднаквите имена нейният профил е бил деактивиран от Facebook.

Това, което компанията обаче не виза предвид е, че Гомес е доста разпространена испанска фамилия, а Селена също не е най-уникалното малко име на света.

“Не се представям за никой друг”, категорична е “другата” Селена. “Името на моята страница е моето собствено, а не нейното. За да разсея всякакви съмнения дори сложих и презимето си в профила. Не наричам себе си на името на “известната” Селена и дори нямам никакви нейни снимки на страницата си”.

Въпреки това политиката на Facebook на този етап е категорична: акаунти, носещи имена на известни личности и компании няма да бъдат допускани в мрежата. За да оправдае подобни нелепи грешки, компанията твърди, че отговорни за тях са модераторите на мрежата, които преглеждат хиляди профили и снимки на ден и понякога може да настъпи объркване.