Камера: Sony bloggie Sport

ок. 250 лв.

Производител

Sony

Само един поглед върху новата Sony bloggie Sport ви стига, за да разберете, че това не е една обикновена камера. За разлика от много модели, които се опитват да ви омагьосат с висока резолюция, десетки мегапиксели и страхотни лещи, силите на тази портативна джаджа лежат другаде – в нейната невероятна издръжливост.

Sony bloggie Sport е най-новото предложение от каталога портативни камери на японската компания, което има за задача да върне вярата на потребителите в този тип устройства. Откакто Cisco се отказа от серията Flip, за която преди време плати толкова много, пазарът определено страда от липсата на адекватни портативни решения с повишена издръжливост. Донякъде причината за това се крие във все по-широкото разпространение на смартфони с качествена оптика, които изместват както фотоапаратите, така и видео камерите при ежедневна употреба. Друг е въпросът обаче дали сте склонни да извадите вашия ценен и безспорно доста скъп умен телефон под проливния дъжд или в опасна близост до морските вълни? Ако не сте, но и не искате да пропуснете някой потенциално добър кадър, то Sony bloggie Sport може да бъде решението за вас.

Портативната камера е водоустойчива на дълбочина до 5 метра, което е повече от достатъчно за средния плувец или летовник. Освен това корпусът е изработен от абсорбиращ ударите материал, съчетаващ дебела пластмасова обвивка с метални нишки. Пластината, която покрива портовете на камерата, също е доста здрава, така че да не може лесно да се счупи или падне.

Това, което трябва да знаете е, че Sony bloggie Sport е предназначена за хоризонтално снимане. Разбира се, може да я държите и изправена, подобно на повечето камери от този модел като вграденият акселерометър ще завърти менютата по съответния начин, но картината ще бъде заснета в “портретен” режим, който няма да изглежда добре на вашия HD телевизор. На практика това означава, че идеята зад Sony bloggie Sport е да се правят видео клипове в хоризонтална позиция; при снимките ориентацията на камерата няма значение.

На гърба на камерата има 2.7-инчов LCD тъчскрийн, но тук се натъкваме на още една странност – пълното меню за управление на камерата и настройките може да се види само в “портретен” режим. Това е доста странно при положение, че току що споменахме, че видео клиповете не трябва да се снимат в такъв. Не е болка за умиране, но определено е досадно и ще трябва да свикнете непрекъснато да завъртате камерата, за ад извадите на екрана всички опции.

Sony bloggie Sport снима видео във Full HD (1920х1080) с 30 кадъра в секунда или в 720р с 60 кадъра в секунда. Отделно е добавена и т.нар. Lite опция, при която резолюцията на видеото се смалява до 480х270 и отново е с 30 кадъра в секунда. Снимките се правят с 5-мегапикселова камера в съотношение 4:3 и максимална резолюция от 2592х1944 пиксела. Вграденото място за съхранение е 4GB, което се оказва достатъчно за около два часа видео клипове във формат 720р30.

Тъй като Sony bloggie Sport е джобен формат, не бива да очаквате кой знае колко фини настройки и допълнителни опции за разкрасяване на картината. Всъщност те се ограничават само до една опция за активиране на подводния режим на снимане и за пускане на светкавицата. Тя е със стандартната LED светлина и не се отличава от повечето такива модели освен с това, че може да се регулира, за да компенсира ефекта на водата върху картината. Ако искате да зуумнете, може да го направите с 4х дигиталния зуум, който се активира от тъчскрийн менюто, но така качеството на картината определено пада.

Както подобава на портативните камери, възможността бързо и лесно да споделяте видео съдържанието е ключово за успеха на модела. За щастие тук Sony bloggie Sport не разочарова. Веднага щом вържете камерата към вашето РС чрез USB порта, се отваря вашия браузер, който ви отвежда до страницата, от която може да изтеглите и инсталирате приложението РlayMemories Home. То ви предлага относително базови възможности за редактиране на снимки и видео, за запис на диск и за ъплоуд в мрежата. Предвидена е и поддръжка на Мас, но тя е доста по-ограничена от тази за РС.

Силата на Sony bloggie Sport определено не е във високото качество на видео и снимковия материал, нито в кой знае какви възможности за настройки и обработка на кадрите. Нейната идея е да бъде винаги с вас, да не заема много място и да не се страхувате да я ползвате и при по-екстремни условия. Издръжлива, с възможност за снимки под вода и бързо споделяне в интернет, Sony bloggie Sport може да ви задоволи, стига да сте наясно с това какво точно искате от вашата видео камера.