Opera мина 200 млн. активни абонати

Компанията-създател на едноименния мобилен браузър се похвали, че броят на активните потребители на Opera вече е достигнал 200 милиона в световен мащаб.

На лице е сериозен скок в използването на браузера спрямо миналата година като основна причина за това е все по-голямата интернет активност на потребителите от Африка. Това обяви норвежката компания, която изнесе данните в специален доклад, наречен State of the Mobile Web. В него се изследват мобилните предпочитания на потребителите в над 50 държави по света.

От общо 200 милиона активни ползватели, Opera Mini – браузерът за обикновени мобилни телефони и стандартни устройства – има цели 183 милиона потребители, докато Opera Mobile, който е създаден специално за смартфони се ползва от 17 милиона души.

Специално Opera Mini е популярна заради високите възможности за компресиране на данни, която понякога достига до 90 процента. Това е особено полезна функция в голяма част от Черния континент, където потребителите разполагат с ограничен интернет достъп.

Според компанията бройката от 200 милиона потребители е била достигната към края на юни тази година.