Kodak загуби важен патент в съда

Комисията по международна търговия на САЩ потвърди решението на съда, че един от патентите от портфолиото на фалиралата компания Kodak е невалиден.

Това само по себе си не би било голям проблем, стига компанията да не се надяваше да вземе доста добри пари именно от същия патент, който очевидно вече не й принадлежи.

Става въпрос за технология за представяне на образите, която някогашният фото гигант възнамеряваше да продаде, за да покрие поне част от дълговете си, възникнали в резултат на обявения през януари тази година фалит.

За съжаление обаче това няма да стане.

Още на 21 май тази година административният съдебен панел на Комисията постанови, че патентът не е уникален, тъй като Apple и Research in Motion са регистрирали сходна технология. Kodak веднага обжалва, но сега панелът потвърди решението си. В резултат на него спорният патент ще трябва да бъде изваден от портфолиото на Kodak, тъй като не понадлежи на продажба.

Фалиралата компания разполага с около 1 100 патента, които се надява да продаде за относително високи суми, но конкретно тази технология бе една от най-големите й надежди за приход, коментира бизнес ежедневникът Wall Street Journal.

Теоретично компанията има право на повторно обжалване, макар шансовете за различно решение на административния съд са нищожни. Wall Street Journal съобщава още, че представители на RiM са приветствали решението на Комисията, докато от Apple все още няма официално становище.