Microsoft показа Office 2013

В рамките на конференция в Сан Франциско изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър демонстрира Office 2013.

Най-новата версия на офис пакета ще излезе през 2013 г. Програмите Word, Outlook, Excel, OneNote и PowerPoint са обновени по такъв начин, че да позволят работа през чувствителни на допир екрани, включително на устройства като смартфони и таблети.

Microsoft Word вече може да редактира PDF файлове и да записва документи във формата на Adobe. Освен това може да включва и клипове от YouTube в текстовете. Потребителите ще бъдат окуражавани да бъдат винаги логнати, така че всички устройства – от таблети до телефони или компютри, да отварят документа с последната редакция, направена от вас. Предвиден е и режим за четене, който ще позволи на собствениците на таблети да четат на своите устройства. Услугата за съхранение в облаците на Microsoft SkyDrive пък ще предоставя постоянен достъп до вашите документи където и да се намирате.

Microsoft Outlook пък е променен така, че важните елементи от календара или информацията за контактите ви да се показват върху горната част на прозореца за поща. Нови допълнителни апликации пък ще сканират автоматично писмата за адреси и ще ги показват. Ще могат да търсят и за предложени от вашия събеседник срещи и ще ги организират в календара.

Не на последно място – PowerPoint ще разполага с подобрен режим за презентации. Потребителите ще могат да проектират документи на екран, докато едновременно с това преглеждат своите бележки на таблет или компютър. Обновеният OneNote пък ще разпознава ръчен почерк и ще добави ново радиално меню за по-лесна промяна на шрифта и други подобни екстри.