Ню Йорк превръща улични телефони в WiFi зони

Днес уличният телефон изглежда като динозавър от една отминала епоха, когато разговорите ставаха срещу монети, линиите често прекъсваха, а уличният шум пречеше да чуете вашия събеседник.

Въпреки това десетки от тези антични средства за комуникация отново ще бъдат полезни на жителите и гостите на Ню Йорк.

Управата на многомилионния град обяви, че стартира пилотна програма, чиято задача е да превърне някогашните метални будки в модерни WiFi зони, където минувачите ще могат да ползват своите смартфони и таблети.

Първоначално инициативата ще обхване десет зони в Манхатън, Бруклин и Кунис, като през следващите месеци към нея ще се присъединят още много места от мегаполиса.

Причина за това решение е, че остарелите улични телефони са практически неизползваеми. Скорошно проучване показва, че в града има около 13 000 такива апарата, от които се използват едва 30-40 процента. Освен това изоставените будки често служат за място на тъмни сделки с наркотици, за проституция и свърталище на бездомници.

Благодарение на новата инициатива в тях обаче ще бъдат поставени WiFi предаватели с обхват до 100 метра. Цялото оборудване ще бъде осигурено напълно безплатно от компанията Van Wagner Communications, която е собственик на уличните телефони в града.