Def Leppard правят кавъри на собствените си песни

Английската хард рок банда Def Leppard ще прибегне до нестандартно решение, за да се справи с ограниченията, наложени от звукозаписния гигант Universal Music.

Ветераните музиканти ще се възползват от пролука в американски закон, който защитава кавър версиите, за да правят такива на… собствените си хитове.

Причина за това е спор между Def Leppard и Universal Music за приходите, които групата трябва да получава от дигиталните продажби на своите песни. За да се освободи от оковите на звукозаписната компания, групата възнамерява да презапише кавър версии на свои стари песни и да ги продава самостоятелно през интернет.

“Трябваше да изучим всяко едно парче до най-малката подробност, за да направим пълен и неразличим фалшификат”, признава направо вокалът Джо Елиът. “Парчетата са напълно нови и напълно сходни с онова, което сме правили някога”.

Благодарение на пролука в закона за защита на авторските права, сега Елиът и групата му могат да пуснат новите записи за дигитална продажба, без да се съобразяват с Universal Music. Така например класическото, но вече презаписано парче Pour Some Sugаr Оn Me вече е в продажба през iTunes, Amazon и още няколко платформи.

Находчивата идея на Def Leppard е използвана и преди по сходен начин. В миналото изпълнители като Simply Red и Prince прибегнаха до презаписи на свои парчета, така че да имат контрол над начина, по който се продават. Австралийските хард рок легенди AC/DC и американският кънтри изпълнител Гарт Брукс пък изобщо не разрешават тяхната музика да се продава през iTunes.