Mozilla ще се отдръпне от Thunderbird

Интернет компанията Mozilla възнамерява да се отдръпне от имейл клиента с отворен код Thunderbird и да остави фен общността да поеме нещата в свои ръце.

Официалният анонс относно бъдещето на Thunderbird трябва да стане по-късно днес, но сайтът TechCrunch се е добрал до поверителен документ, в който управляващият директор на Thunderbird Джей Би Пиачентино обявява, че Mozilla Ще престане да влага ресурси в платформата с надеждата, че по-грамотните в техническо отношение потребители ще продължат поддръжката й.

“Стигнахме до извода, че да продължаваме да влагаме в Thunderbird не е най-добрият начин, по който можем да оползотворим ресурсите си”, пише в документа. “В момента Thunderbird се нуждае най-вече от стабилност и сигурност за нейните близо 20 милиона потребители”.

“Не спираме платформата, но искаме да сменим модела, по който тя щ се развива и поддържа. Това е една от много малкото наистина безплатни и с отворен код имейл платформи и искаме тя да се запази. Просто ще се промени начина, по който става това”.