Първи поглед: таблет Nexus 7

199/249 долара

Производител

Asus

Таблет с агресивна цена, която би трябвало да се понрави по-скоро на масовия потребител, отколкото на маниаците на тема джаджи. Вероятно поради тази причина неговата рамка е пластмасова, а не алуминиева, докато облите ъгли и навяват спомени за iPad.

Google Nexus 7 тежи едва 340 гр – горе-долу толкова, колкото и досегашните 7-инчови таблети. Това го прави значително по-удобен за държане с една ръка, отколкото 9.7- и 10.1-инчови продукти от този тип, включително iPad.

Наличните портове и функции по таблета са максимално ограничени. Няма задна камера, нито видео изход, не откриваме и microSD карта. Това означава, че дали ще изберете 8-гигабайтовият Nexus 7 (199 долара) или този с 16GB (249 долара) ще бъде от съществено значение, тъй като няма да имате възможност да добавите допълнително място с мемори карта. Разбира се, винаги може да ползвате и облачните услуги на компанията, но те едва ли ще ви бъдат напълно достатъчни. Дали Google не се опитва да накара купувачите да използват нейните музикални и филмови услуги? Очевидно.

В долната част откриваме 3.5мм аудио жак и microUSB гнездо, с помощта на което може да прехвърляте файлове или да зареждате батерията. Все още не се знае дали е MHL-съвместимо, което ще го направи използваемо и за видео и аудио съдържание.

Google Nexus 7 разполага със 7-инчов екран с разделителна способност 1280×800. Панелът е IPS, което гарантира добро качество на изображението и прилични ъгли на видимост. Няма как да не отбележим, че подобна резолюция се срещаше в почти всички 10.1-инчови Android Honeycomb таблети, а повечето струваха 3-4 пъти повече.

Не по-малко впечатляващи са и техническите характеристики на таблета – четириядрен процесор Tegra 3, който е сходен с чипа в значително по-скъпия Asus Eee Pad Transformer Prime. Разбира се, ще трябва да почакаме малко, за да видим как точно Tegra 3 се съпоставя с таблетите от висок клас.

С други думи – Google Nexus 7 ще може да подкарва 1080p видео с лекота, дори и 3D игри (компанията го нарича „сериозно устройство за гейминг”). Разделителната му способност пък е стандартна, което означава, че предложи по-добра поддръжка и оптимизация за приложенията, отколкото 7-инчовите таблети с 1024×600.

Съвсем нормално Nexus 7 ще дебютира с операционната система Android 4.1 Jelly Bean. Тя предоставя по-добра производителност (не, че в Ice Cream Sandwich беше зле), което ще направи работата с уиджетите още по-лесна. Браузърът по подразбиране ще бъде ъпгрейднат до Chrome. Откриваме и услугата за гласово разпознаване Google Now и лента с нотификации, която се извиква с движение отгоре-надолу. За да задействате Now, трябва да задържите Home бутона и на теория, подобно на Siri, тя би трябвало да се справи с всичко, което и кажете или попитате.

В заключение – по всичко личи, че за 199 долара получавате един от най-добрите таблети за тази цена. Допълните 50 долара само за 8 гигабайта памет обаче не изглеждат оправдани и напомня твърде много на финансовата политика на Apple. При все че 8 са твърде малко, вероятно повечето потребители, включително и вие, би следвало да се насочат към 16-гигабайтовият.