Google открива над 9 000 вредни сайта на ден

Интернет е опасно място и трябва да бъдем много внимателни, когато сърфираме из мрежата – това е новото послание на Google, което интернет гигантът подкрепя със солидни доказателства.

Според компанията всеки ден нейните търсачки откриват над 9 500 вредни сайта, чието съдържание може да бъде опасно за персоналнит компютри и дигиталната сигурност на потребителите. Някои от тези сайтове са просто заразени с опасен софтуер, докато други са създадени с единственото намерение да откраднат лични данни или да заразят компютрите на браузващите в интернет.

Независимо дали ползвате Chrome, Firefox или Safari, Google твърди че ежедневно браузерите ви показват няколко милиона предупредителни съобщения за опасни сайтове, които се каните да отворите.

Само за ден самата Google Search пък показва между 12 и 14 милиона предупреждения за вредни страници.

Вградената защита в Chrome е отговорна за предупреждения при над 300 000 сваляния на файлове на ден, твърди още компанията.

Google настоява, че повечето от т.нар. phishing сайтове биват отстранявани от резултатите на търсенето й в рамките на час от тяхното откриване. Компанията обяви още, че ще засили изискванията за сигурност при сърфиране благодарение на нов скан на екстеншъните на своя браузер Chrome и плъгините в Chrome Web Store. Не на последно място Googlе възнамерява да подсили и защитата на Android приложенията.