iOS 6 – по-умна Siri и пълна интеграция с Facebook

По време на WWDC 2012 Apple обяви официално и iOS 6 – най-новата версия на своята мобилна операционна система, която вече е в бета.

Тя ще предложи една по-умна Siri, която владее няколко нови езика (включително френски, италиански и испански), може да стартира приложения, да ви казва резултата от мачове и какво ли още не. Дори може да ви каже кой спортист е по-висок. В случая Леброн или Коб. „Изглежда Леброн е малко по-висок“, казва Siri.

Нещо повече – автомобилните производители, включително General Motors, Audi и Mercedes, вече работят по интеграцията на Siri бутони в своите возила.

iOS 6 ще предложи и пълна интеграция с Facebook, което ще улесни публикуването на снимки, статуси и други подобни през различните приложения. Дори Siri ще може да поства в социалната мрежа. Събития от Facebook пък ще се появяват в календара ви, детайли от вашите приятели в мрежата – в телефонния ви указател и т.н.

iOS 6 ще включва и интересни екстри, свързани с контролирането на обажданията. Така например ще може да активирате опцията “Do not disturb” (не безпокойте), при която пак ще получавате обаждания, но екранът ви няма да светва, когато някой ви търси. Ще отговаряте на съобщения, без да отключвате апарата, а когато някой ви търси, ще може да му отговорите със съобщение или да си оставите бележка да го потърсите по-късно.

Както се очакваше, Apple обяви и нова картографска услуга, различна от тази на Google. Тя ще бъде интегрирана с Yelp, ще предоставя подробности за трафика и произшествията, ще предоставя информация за наличните бизнеси в района, ще бъде интегрирана със Siri (виртуалният асистент ще ви прочита упътванията) и ще предлага впечатляващи виртуални 3D обиколки над градовете в света.

iOS ще работи с iPhone 3GS или по-нови модели смартфони, второ и трето поколение iPad или четвърто поколение iPod Touch. Финалната версия се очаква наесен.