Facebook ще изчезне до 2020 г., твърди анализатор

На този етап е трудно да се повярва, но поне според един човек най-популярната социална мрежа в света вече е на път да се превърне в застрашен вид.

Според основателят на финансовата къща Ironfire Capital Ерик Джаксън първият сигнал за това вече е даден в лицето на спада на цените на акциите малко след борсовия дебют на Facebook.

“Мeжду 5 и 8 години Facebook ще изчезне така, както направи това преди време Yahoo”, твърди Джаксън пред CNBC.

Yahoo Все още прави пари и има над 13 000 служители, но в момента стойността на компанията е едва 10 процента от онова, което струваше тя през 2000 г. Така че реално погледнато тя просто се стопи”, обосновава твърдението си анализаторът. 

А как ще я последва Facebook?

Очевидно главният проблем на социалната мрежа ще бъдат мобилните технологии и мрежи, към които тя няма да може да се адаптира.

“Светът вече се движи по-бързо от всякога и конкуренцията е огромна”, продължава Ерик Джаксън. “Мисля, че онези, които доминират досегашното технологично поколение, ще имат най-големи трудности при приспособяването си към новото поколение”.

“Facebook може и да купи няколко мобилни компании, но по същество те си остават един голям и тромав сайт, който е съвсем различен от едно мобилно приложение”, завършва Джаксън, според когото Facebook е част от второто поколение интернет компании, които са натрупали печалби благодарение на социалните връзки в мрежата. Третото поколение обаче ще има една-единствена цел – да привлече колкото се може повече мобилни потребители и да печели от тях.