Kinect може да направлява сателити в орбита

Благодарение на мошуън контролера Kinect поредица от малки сателити в околоземна орбита могат да играят ролята на кубчета от детски строител, които се подреждат и заедно образуват една голяма конструкция.

Такава е идеята зад нов проект на английската компания Surrey Satellite Technology, която наскоро се прочу с това, че в друга своя инициатива намери приложение на смартфон порграми в космоса.

Този път за основа на своите планове Surrey Satellite Technology възнамерява да използва контролера Kinect, чиято първоначално предназцначение е да бъде аксесоар към гейм конзолата XBOX360.

Идеята на фирмата е, че благодарение на вградения в Kinect сензор сателитите ще могат да се “виждат” един друг и да се съединяват.

Дебютната мисия на Surrey Satellite Technology се нарича Strand-2 и ще изплати два 30-сантиметрови сателита, качени на една ракета. Използвайки Kinect, компанията ще се опита да събере сателитите заедно щом ракетата-носител излезе в космоса.

“Ако веднъж успеем да изпратим малки сателити, които могат да се подреждат заедно и не са толкова скъпи, възможностите пред нас са безкрайни”, амбициозно заявява ръководителят на проекта Шон Кениън. Според него по този начин ще бъзе възможно дори сглобяването на цели космически кораби в орбита около Земята.

Ако се осъществи, това няма да бъде първото космическо приложение за Kinect – наскоро учени предложиха сензорът да бъде използван за изчисляване на масата на астронавтите на Международната космическа станция, където нулевата гравитация прави стандартните измерващи уреди безпомощни.

По този начин контролерът на Microsoft може да се превърне в качествено нов научен инструмент, особено като се има предвид неубедителното му представяне като геймърски аксесоар.