Смартфон: Motorola Fire XT

ок. 200 лв.

Производител

Motorola

В днешно време т.нар. feature phones – модели, които нямат операционна система, но вместо това предлагат набор от функции, с които се опитват да компенсират това – срещат все по-сериозна конкуренция от смартфоните. Въпреки че последните навлизат на пазара доста сериозно и сред тях има някои особено бюджетни предложения, истината е, че ако искате да се сдобиете с функционален базов модел смартфон ви трябват около 300 лв. На свой ред Motorola е един от малкото производители, които се опитват да разбият тази представа и за целта ни предлага Fire XT – един на вид съвсем приличен смартфон, при това на изгодна цена.

Наследник на оригиналния Fire, Motorola Fire XT е от онези продукти, за които човек си казва “Толкова е хубаво, че не може да е истина!” Действително, на пръв поглед апаратът пленява с доста приемливи характеристики като Andrid 2.3 Gingerbread, 3.5-инчов екран и Wifi свързаност, всичко това на напълно достъпна цена.

Къде тогава е уловката?

Положително не е в дизайна на апарата, защото на външен вид Motorola Fire XT е сравнително сполучлив. Въпреки че единственият цвят, в който може да го откриете е черно-сива комбинация, той изглежда солиден модел с дизайн, следващ естествените предпочитания на захвата – по-дебел в средата и изтъняващ към краищата.

Използваната пластмаса безспорно е от добро качество, а корпусът е хромиран за по-добър ефект. По цялата му дължина преминава тънка менатлна лента за допълнителна здравина, която контрастира приятно със сиво-черния цвят. Единственият недостатък при външиня дизайн е, че бутоните за звука и пускането на телефона, разположени на страничния панел се усещат малко по-трудно с пръст. Хубаво щеше да бъде, ако бяха разположени по-високо, така че да ги напипвате без проблем.

С тегло от 114 гр. телефонът е относително лек и не пречи, когато го поставите в джоба.

Капацитивният екран на Motorola Fire XT е с приличен диагонал – 3.5 инча, което е практически максималното в този ценови клас. За съжаление резолюцията му е едва 320х480 пиксела, което не е особено високо. По-големият проблем на екрана обаче е неговото качество, а то наистина е ниско. Образите изглеждат размити и безцветни, а нюансите на цветовете са тотално объркани. Независимо дали гледате видео или играете на игри, дисплеят определено е слаб и тотално разваля удоволствието.

Fire XT се захранва от процесор 800 MHz Qualcomm и графичен чип Adreno 200 GPU, а работи под Android 2.3.4 Gingerbread. Това са базови показатели за смартфон, които обаче в други модели като подобния Samsung Galaxy Axe не пречат на производителността. За съжаление при Fire XT нещата стоят по малко по-различен начин. Интерфейсът на апарата е тромав, при работа с менютата се усеща лаг, а ако се опитате да пишете, използвайки swipe функцията, резултатът е безкрайно бавно и болезнено изживяване. По всяка вероятност част от тези проблеми могат да се оправят при руутване на апарата и инсталиране на къстъм ром, но във фабричен вид тромавото управление прави ужасно впечатление.

По отношение на мултимедийните възможности Fire XT покрива повечето изисквания на непретенциозните потребители. Музикалният плейър представлява ъпгрейдната версия на TuneWiki, а качеството на звука е доста добро, особено ако ползвате прилични слушалки чрез стандартния 3.5-милиметров жак. Поддържаните формати са mp3, WAV и AAC+.

Видео плейърът е базовият Android вариант и поддържа mp4, H.264, H.263 и WMV. SD клиповете вървят добре, но посредственото качество на екрана няма да ви позволи да се наслаждавате на видеото. Дори анимациите изглеждат странно безлични, а иначе пъстрите им цветове са притъпени. Може да заснемате видео клипове с максимална резолюция 480р.

На свой ред камерата е стандартен сензор с 5 мегапиксела и максимална резолюция на снимките от 2592×1944. Телефонът има LED светкавица, но присъствието на много светлина е задължително условие снимките да са прилични. Ако правите опити да заснемете образи в по-мрачни помещения или на тъмно, резултатите са много слаби. Доста изненадващо предвид цялостното ниско качество на апарата, Motorola Fire XT е снабден и с втора VGA камера за видео разговори.

Смартфонът поддържа Bluetooth 2.1 с EDR и A2DP профили, но по всяка вероятност потребителите му биха се възползвали от WiFi възможностите. Тук отново по-бавният процесор си казва думата и сърфирането из мрежата не е толкова приятно, колкото можеше да бъде. Страниците се зареждат с известно чакане, а отварянето на няколко сайта едновременно кара апарата да се забави значително.

Друг недопустим проблем възниква в хардуерно отношение. Motorola Fire XT се загрява изключително бързо, което е се усеща при допир с ръка, а на няколко пъти дори се рестартира напълно сам. Първият път това стана при работа с Google Maps, а вторият – при пълен покой.

За да компенсира поне малко тези проблеми, смартфонът има добър живот на батерията. Това е нормално, тъй като комбинацията от 1540mAh батерия на 3.5-инчов екран с ниска резолюция може да означава точно това. При активна употреба апаратът издържа до почти 8 часа без презареждане.

Като цяло Motorola Fire XT е точно това, което е – бюджетен смартфон за онези, които искат да бъдат поне малко в крак с времето, но нямат възможност или не искат да харчат повече пари за телефон. Апаратът има добър и здрав дизайн, функционален музикален плейър, издръжлива батерия и прилична цена, но в същото време посредственият дисплей и честият лаг тотално затъмняват потенциалните плюсове. В резултат Fire XT може да бъде само резервен вариант в случай, че поради различни причини не успеете да намерите по-добър модел.