Новият интернет протокол IPv6 тръгва официално на 6 юни

 

Новият интернет протокол IPv6 ще тръгне официално на 6 юни, съобщи един от бащите на световната мрежа и вицепрезидент на Google Винт Сърф по време на дискусия в Европейския парламент в Брюксел, организирана от Ивайло Калфин.

Според Сърф изпитанията на протокола през изминалите години са минали успешно, повечето доставчици и компютри имат техническа възможност безболезнено да преминат към новия протокол, и няма повече какво да се чака.

„Досега отбелязвахме Ден на IPv6, сега ще го направим постоянен”, заяви Сърф от името на групата доставчици  и разработчици на интернет, която организира инициативата.

Интернет протоколът версия е създаден преди 13 години, за да замени използваният в момента IPv4 и да разреши проблема с изчерпването на интернет адресите. Те са свършили в два от шестте световни регистъра на имената в началото на 2011 г. и ICANN – международната организация по присъждането на имената, вече дава паралелно адреси по двата протокола. За разлика от четвъртата версия, която има капацитет за 4,3 млрд. адреса, новата има 340 трилиона трилиона трилиона възможни комбинации, което ще реши проблема с имената за години. Сърф прогнозира, че мобилният телефон ще играе ролята на дистанционно устройство в бъдеще, което ще наложи създаването на възможност за 5-6 милиарда допълнителни интернет връзки и преминаването към новия протокол е неизбежно.

Сърф успокои потребителите, че няма да усетят промяната, тъй като софтуерът на компютрите и мобилните устройства разпознава IPv6 и че доставчиците просто трябва да включат тази възможност. Световната мрежа расте с 15,5% годишно и ако темпът продължи, до края на десетилетието 80% от човечеството ще е онлайн.