Таблет или е-четец – кой да си купите?

Таблет и е-четец са един от най-популярните думи в света на технологиите напоследък. Истината е, че въпреки несекващото предлагане, стойностните продукти, които заслужават вашето внимание и честно спечелените ви пари не са чак толкова много. Също така няма съмнение, че Amazon Kindle, Barnes&Noble Nook и вездесъщият iPad на Apple са три от най-добрите предложения, на които може да се спрете, когато търсите мобилна джаджа с възможност за четене на е-книги и сърфиране в интернет.

Как обаче да направите избора си?

Ние ще се опитаме да ви помогнем, при това не с просторни теоретични разсъждения, а с възможно най-сбит и практичен подход. Да започнем с един прост въпрос:

Четец или таблет?

Задайте си следните въпроси: искате ли всъщност да правите нещо друго, освен да четете? А какво изобщо ще четете – книги, списания или вестници? А сърфирането в интернет? Нуждаете ли се от малко повече мултимедия като видео, аудио книги и музика? Задължителна ли е за вас Flash поддръжката? А какво да кажем за имейла или пък леките игри на път?

Ако сте готови да се задоволите само с четенето – книги и вестници, може би списания, но черно-бели – е-четец изглежда най-доброто решение за вас. Цената, за която трябва да се приготвите варира между 79 и 149 долара в Съединените щати, плюс известно оскъпяване, ако закупите продукта у нас. Е-четците са идеалният заместител на книжното копие, но въпреки че имат някои основно онлайн характеристики, не бива да се притеснявате, че ще се разсейвате излишно от Facebook постове и съобщения, докато четете.

Ако държите на по-висока функционалност и цветен екран, вече ще ви бъде необходим таблет. С малко късмет може да станет есобственици на 10-инчовият iPad 2 16GB или Samsung Galaxy Tab 10.1, които са много по-гъвкави от е-четците и за някои задачи напълно заместват тромавите лаптопи. При тях обаче минималната цена все още е около 400 долара и нагоре.

За щастие има и по-евтини алтернативи

Всичко започна с Nook Color през 2010 г., а след това се появиха още Nook Tablet и Amazon Kindle Fire. Всички те са със 7-инчови цветни LCD екрани и работят с кустомизирани версии на Android. Най-важното обаче е цената им, която при всички случаи е под 200 долара.

Подходът на Amazon и Barnes & Noble е прост – и двете компании са орязали максимално функциите на таблетите си, така че не разчитайте да намерите там Bluetooth, GPs или дори уебкамера. Достъпът до традиционния Google Play (познат доскоро като Android Market) също е ограничен и става през отделна по-малка версия, в която броят на достъпните приложения е с няколко хиляди по-малко.

В същото време “истинските” Android таблети със 7-инчов екран стават все по-евтини. Samsung Galaxy Tab 2 7.0 например прави съвсем малко компромиси, върви под последната версия Ice Cream Sandwich и струва едва 249 долара. Това пък ни отвежда до друг важен въпрос –

Колко голям да бъде екрана?

Дори и да не възнамерявате да ползвате вашия е-четец или таблет навън (колкото и невероятно да звучи това), при всички положения трябва добре да прецените диагонала на екрана му, преди да пристъпите към покупката. Предвид, че ще трябва да държите джаджата непрекъснато, теглото също има значение.

Най-малкият и лек модел, който можем да препоръчаме е стартовият Kindle модел 2011 г. За разлика от “баткото” Kindle Tоuch, оригиналният Kindle няма нито тъчскрийн екран, нито каквито и да било аудио характеристики. В същото време обаче при тегло от 170 грама получавате най-лекият е-четец изобщо.

Моделите с тъчскрийн екран тежат малко повече. Миналогодишният Kobo е малко над 200 грама, а Nook Simple Touch отива на 212 грама. Споменатият по-горе Kindle Touch е между 212 и 221 грама според това дали имате WiFi или 3G модела. Както виждате, разликата в теглого всъщност не е толкова голяма и за 6-инчови модели всички те са напълно приемливи.

Добавете обаче още един инч в диагонала, цветният екран и по-мощните батерии и теглото веднага скача. Samsung Salaxy Tab 2 7.0 вече е 345 грама, последната сензация на пазара на таблетите Kindle Fire тежи 413 грама, а Nook color е направо половин килограм. Ако погледнем към каталога на Apple ще видим, че новият iPad е 653 грама, а предният iPad 2 – 607 грама, като отново има известни разлики в теглото според WiFi и 3G вариантите.

Важно е да знаете, че по-големият екран реално не е задължителна характеристика, ако изберете е-четец, тъй като тези джаджи имат възможността да променят шрифта, на който четете. Това означава, че дори на малък дисплей може да се изобрази едро съдържание. Това важи най-вече за е-книгите, защото списанията обикновено са в pdf формат, предназначен за принтиране и съответно по-сбит.

E-ink или цветен LCD?

Казано направо, e-ink е възможно най-близкото нещо до принтираната хартия. Е-четци като Nook, Kindle, Kobo Sony и Reader използват този тип екран. E-ink върши чудесна работа, що се отнася до възпроизвеждането на вида на истинската хартия. Той обаче не е съвършен, тъй като е черно-бял и страниците не се обновяват така бързо, както при LCD дисплеите. В началото e-ink екраните отстъпваха на LCD най-вече по това, че за разлика от тях, те не можеха да се самоосветяват. С появата на по-съвършени технологии като Simple Touch това вече е поправимо, защото срещу 60 долара може да си купите т.нар Lighted Cover за Kindle и Kindle Touch.

На свой ред LCD екранът е характеристика на всички таблети. Той е ярък, шарен и доста добре изглеждащ. В същото време режлективният му характер го прави труден за четене при ярка светлина, а някои хора изпитват болки в очите при дълги сесии поради подсветките.

Към момента Retina Display на третото поколение iPad категорично е нй-добрият LCD екран. Но колкото и добре да изглежда, той също страда от характерните за LCD дисплеите недостатъци.

Друг въпрос, свързан с избора на екран е това дали той да бъде чувствителен на допир или не. Всички таблети (iPad, Android-базираните и онези с кустомизирани версии на операционната система като Kindle Fire и Nook Tablet) имат тъчскрийн екрани. Последните модели е-четци също започват да ги ползват с изключение на базовия Kindle, който е само 79 долара. За повечето потребители тъчскрийн екранът е най-нормалният начин за взаимодействие с устройството, но ако се интересувате само от четене, а не от писане на бележки, кратки съобщения или друга текстова обработка, въпросният суперевтин и суперлек Kindle може да бъде единственото, от което се нуждаете.

Две думи и за връзката: WiFi или 3G?

Ако ползвате устройството най-вече у дома или на място, където Wifi връзката е свободнодостъпна, 3G опцията не е задължителна. Нищо обаче не може да се сравни с това да имате достъп до интернет във всеки един момент, така че ако това е вашата цел, задължително търсете модел с такава поддръжка. Най-добрите WiFi е-четци са Barnes & Noble Simple Touch with GlowLight, Amazon Kindle, Barnes & Noble Nook Simple Touch и Amazon Kindle Touch.

При таблетите с WiFi задължително трябва да споменем Barnes & Noble Nook Tablet, Amazon Kindle Fire, Apple iPad 2 (Wi-Fi), Asus Transformer Pad TF300 и Samsung Galaxy Tab 2 7.0.

Ако настоявате джаджата ви да поддържа 3G, тогава се оглеждайте за следните е-четци (Amazon Kindle Touch (3G/Wi-Fi)) и таблети (iPad 2 3G и iPad трето поколение 3G).