Android търси съюз с Ubuntu срещу iOS

Сериозните продажби на iPhone 4S непрекъснато увеличават натиска върху Android и Google трябва да потърси нов съюзник, ако иска да успее в своята иновационна политика.

Макар и неочаквано, Ubuntu може да се превърне в платформата, способна да даде на Android ключови предимства, които iPhone все още няма.

Ubuntu е дистрибуция на Linux, която се радва с на голям успех сред средния потребител. Докато iPhone печели с простотата си, Android се опитва да привлече потребителите с комплексни функции. Една от слабите страни на iOS е, че тя не може да работи като компютър, докато Ubuntu за Android дава възможност за сливане на смартфон и РС архитектурата.

Точно поради това Canonical избра да демонстрира своя Ubuntu for Android по време на Mobile World Congress през февруари и закономерно предизвика интерес. Потребителите гледат положително на идеята за по-функционална настолна платформа от Motorola Webtop. Производителите на смартфони са доволни от възможността да създадат мощни многофункционални устройства, както и да печелят допълнително от нови смартфон аксесоари като докинг станции за телефони. Накрая, мобилните оператори също са във възторг от идеята смартфоните да могат да подкарват настолни приложения, които ще генерирато ще по-голям трафик данни.

“Обратната връзка, която получихме от потребителите е страхотна. Хората, които успяха да пробват тази нова технология останаха очаровани от нея”, не крие радостта си изпълнителният директор на Canonical Марк Шатълуърт.

Очакванията са, че първите смартфони, плод на този нетрадиционен съюз ще се появят на пазара по-късно през 2012 г.