The Avengers: това ли е върхът на 3D киното?

Няма съмнение, че 3D образите са една от горещите теми на последните няколко години. От триизмерните видео игри, налагани най-вече от Sony през истинска портативна конзола с 3D образ без нужда от очила, която ни представи Nintendo до цяла плеяда от високобюджетни 3D заглавия, които Холивуд напоследък произвежда почти на конвейер.

Засега като цяло количество не означава автоматично и съответното качество.

Истината е, че технологията все още не е чак толкова развита, че да ни позволи да се наслаждаваме на качествени триизмерни образи без никакво напрежение в очите и немалка част от 3D филмите и игрите, които излизат на пазара ползват тази си характеристика по-скоро като евтина реклама, отколкото като марка за качество. Опитайте да гледате триизмерните версии на Clash of the Titans или Green Lantern и ще разберете какво имаме предвид.

За щастие обаче периодично излизат филми като Avatar и Transformers 3, които ни показват как би трябвало да се правят нещата. Да, когато филмът е заснет в 3D, а не е обработен след това, а вниманието към детайла е огромно, резултатът наистина гали окото, и то буквално.

Този път е ред на новия The Avengers да ни остави с широко отворена уста, а критиците, успели да се насладят на филма, вече побързаха да го обявят за една от най-успешните в технологично отношение ленти. Продукцията проследява спиращите дъха приключения на група от четирима супергерои – Iron Man, Captain America, The Hulк и Thor – в борбата им със зловеща сила, заплашваща да унищожи Земята. Подобен сюжет изглежда отлично на страниците на популярните комикс поредици, тъй като читателите им отдавна са свикнали да стават свидетели на най-различни фантастични истории без да обръщат внимание на достоверността на събитията. Когато обаче тези приключения трябва да бъдат пресъздадени на големия екран и пред очите на милиони зрители, напрежението е много по-голямо.

Въпреки това по мнението на критиците The Avengers изцяло оправдава надеждите и се превръща в новото лице на триизмерното кино. При това с една любопитна подробност – подобно на своите предшественици Thor и Captain America, новата лента на Walt Disney Pictures не е заснета първоначално в 3D, а е конвертирана след това.

Докато подходът обаче не се е променил, технологията вече се е.

И резултатите са очевидни – “Някои сцени в The Avengers ни показват колко добре всъщност може да се използва 3D технологията, когато хората, които я прилагат, разбират за какво става въпрос”, пише Рич Тренхолм от сайта CNET.

“Обичам да имам пространство пред себе си и да съм част от него, така че 3D беше естественият ми избор”, обяснява режисьорът на филма Джос Уелдън. “В последните две години технологиите напреднаха значително и вече можем да правим неща, които доскоро бяха немислими”.

Уелдън е категоричен, че далеч не всеки филм трябва да бъде в 3D, но “The Avengers е екшън и много неща просто се приближават към края на екрана и направо към зрителите”.

Успоредно с премиерата на филма Marvel обяви, че ще пусне и лимитирана серия от 3D очила в четири разновидности, посветени на четиримата герои. За разлика от обикновените очила за триизмерни филми, които са изработени от безлична черна пластмаса и отиват в кофта почти веднага след края на прожекцията, тези са доста по-стилни, имат различна форма и различен цвят взависимост от това за кой герой са. Няма съмнение, че компанията е преценила добре своя ход – такива забавни и персонфицирани очила със сигурност ще допаднат на голяма част от зрителите, които ще ги ползват и за бъдещи прожекции. Означава ли това, че тематичните 3D очила ще станат част от кинокултурата? Може би, все още зависи от доста неща. Със сигурност обаче филми като The Avеngers помагат на цялата 3D технология да върви в правилната посока.