Док станция за iУстройства: ARCAM drDock

460 лв.

Производител

ARCAM

Наследникът на irDock и rDock е по-добър отвсякога. Той разполага както с набор от нови характеристики и представлява един незаменим посредник между вашия iPod, iPhone и iPad и AV системите и/или телевизорите. Дори зарежда вашите iУстройства и ги синхронизира през USB. Какво повече бихте могли да искате?

На първо място – дизайнът е отличен – алуминиева конструкция с черно матирано покритие. На снимки drDock изглежда много добре, а на живо – изключително. Цялостното впечатление наподобява това, което Apple TV оставя у нас – изчистен вид, гумена основа (а не евтини гумени крачета), стабилност и качество. Самите портове пък са вплетени по елегантен начин, като SPDIF и аналоговите жакове са със златисто покритие.

Цялостният дизайн е коренно променен в сравнение със своите предшественици. Това позволява на всички ваши iУстройства, както iPod, така и iPhone и iPad, да се включват с лекота към док станцията.

„Сърцето” на drDock е Bur Brown Dac – модел, използван в цялата R серия на компанията. DAC изважда което и да е iУстройство от уравнението и обработва аудиото самостоятелно, преди да го изпрати към AV системата или телевизора.

Няма как да не споменем и дистанционното управление – предишните модели просто нямаха такова. Не е кой знае какво на външен вид и е доста малко. За сметка на това обаче се справя много по-добре от по-големите си събратя.

drDock предполага, че вече притежавате мощна AV система или телевизор от висок клас със съраунд аудио. Ако това е така, значи буквално ще попаднете в страната от своите мечти. Станцията обработва файловете без външна намеса. Включете го към Hi-Fi уредба с добри колонки и DAC ще обогати звука значително. Доста впечатляващ е ефектът върху средните тонове и баса. Естествено, песни с 360Kbit и 256Kbit са за предпочитане, но и 128Kbit се трансформират по приличен начин.

Що се отнася до видео файловете, просто свържете drDock към телевизор посредством HDMI кабел (не се предлага в пакета), и готово. Тук устройството не влияе на картината, нито на звука (освен ако не заобиколите аудиото на телевизора и включите аналоговите жакове във вашата Hi-Fi уредба). Тази възможност на drDock обаче е полезна в определени ситуации. Така например тя пренася видео от YouTube и други приложения, включително AirVideo (то стриймва всякакви клипове от PC или NAS към iPhone), директно на телевизора. Уви, видео разговорите в Skype не могат да бъдат прехвърлени на ТВ.

По отношение на качеството продукти без ретина дисплей не са особено впечатляващи. iPhone 4 и 4S обаче пасват добре на телевизора, докато резолюцията на новия iPad (2048×1536) се намалява до 720p или 1080p автоматично. Очевидно резултатът тук е отличен.

Ако свържете drDock с USB кабел към лаптопа или настолния компютър, може да синхронизирате вашите iУстройства с iTunes и да ги заредите (с изключение на iPad).

В заключение – drDock представлява радикална стъпка напред в сравнение със своите предшественици както по отношение на дизайн, така и на функционалност. За щастие – тя определено е правилна. Ако притежавате iPhone, iPod или iPad и искате да ги вържете към своята уредба или телевизор, това е правилният продукт за вас.