Windows Phone: какво трябва да знаят програмистите

В момента Windows Phone определено не е най-популярната платформа, но ако имате амбиции за нещо различно няма да е лошо да се прехвърлите на нея преди всички останали.

С други думи, ако вашата професионална среда са мобилните приложения, Windows Phone е мястото, където трябва да бъдете. Забравете iOS и Android, които продължават да бъдат най-предпочитани и последвайте логиката на новаторите: ако направите приложение за горните две платформи шансът то да се загуби в потока от информация е огромен. Искате да ви забележат?

Тогава напред към Windows Phone,

където все още има само малка част от приложенията, достъпни за iOS и Android. Доста е възможно там да се почувствате като прекалено голяма риба в твърде малко езерце, но не забравяйте, че то ще се разраства с всеки изминал ден.

Моментът изглежда изключително подходящ да се насочите към Windows Phone, защото операционната система все още не е попаднала изцяло в светлините на прожекторите. Да, около Lumia 900 се шуми, но при всички положения Windows Phone е все още необятна територия, примамваща ви да заемете вашето почетно място м нея.

Колебанието може да бъде фатално,

защото в света на високите технологии всичко се развива изключително бързо. До премиерата на Windows 8 не остава много, а неговата интергация с Windows Phone 8 ще превърне платформата в привлекателно място за голям брой потребители и разработчици. В момента пионерите на операционната система са трима: Nokia, която отговаря най-вече за хардуера; Microsоft, която подкрепа платформата софтуерно и американският оператор AT&T, на когото се пада да популяризира системата в мрежата си.

Това обаче не значи, че другите големи играчи нямат интерес. Напротив, другият американски телекомуникационен гигант Verizon вече обяви, че вижда предимство в това да разнообрази своята екосистема отвъд iOS и Android. Няма съмнение, че е въпрос на време операторът да си осигури дистрибуцията на Windows Phone апарати в своята мрежа.

И така, очевидно е, че с подобна поддръжка Windows Phone има всички шансове за успех. Ако днес повечето разработчици предпочитат да стартират с iOS, преди да преминат към Android, това скоро може да се промени.

Откъде тогава да започнете?

Всеки кандидат-разработчик за Windows Phone най-напред трябва да се регистрира в App Hub на Microsoft, откъдето може да свалите комплект от безплатни инструменти, с които да стартирате. Windows Phone Developers Blog също е добро място за начинаещи, защото количеството информация е значително, а атмосферата – неформална. Microsoft перпоръчва на разработчиците, правещи първи стъпки в Windows Phone да потърсят т.нар. Windows Phone Dev Champs, което става чрез специално приложение FindMyChamp, достъпно през Windows Phone и РС.

Ясно е, че засега Windows Phone все още прави първите си крачки и базата програмисти и потребители е относително малка. Microsoft и Nokia тепърва ще очакват страхотните приложения, които ще превърнат техните апарати в истинска сила на пазара. Ето защо двете компании с радост предлагат инструменти за програмиране, както и допълнителна помощ. Но една добра програма винаги може да намери признание и да генерира интерес, а на Windows Phone това може да стане дори по-лесно. Ако сте разработчици с амбиции за такива програми, Windows Phone определено е мястото, от което може да започнете.