Nokia – една компания на загуба

Финландската компания Nokia съобщи, че през първото тримесечие на 2012 г. е регистрирала нетни загуби в рамките на 929 милиона евро. За справка – през същия период миналата година са били регистрирани печалби от порядъка на 344 милиона евро.

На 11 април Nokia предупреди, че през първите три тримесечия на 2012 г. ще е на загуба. Според нея причината за подобни резултати се крие най-вече в сериозната конкуренция на пазара, особено на територията на Индия, Близкия Изток и Китай.

Това, което е обезпокоително в случая е, че загубите са по-големи от първоначалните очаквания. Смартфоните на Nokia, работещи под операционната система на Microsoft така и не успяха да грабнат задоволителен дял от конкуренти като Apple и Samsung.

Стивън Елоп, изпълнителен директор на Nokia, заяви, че е доволен от наградите и отзивите, които устройствата Lumia натрупаха, но добавя, че реалните продажби не са това, което компанията е очаквала.

„Конкурентите ни са много по-силни, отколкото предполагахме”, заяви г-н Елоп. Той допълни, че ще се опита да въведе своята стратегия в компанията много по-бързо и обеща, че ще вземе мерки, които ще намалят разходите в компанията.

Не на последно място, Nokia ще преструктурира своя екип „Продажби” и Колин Гилс, вице президент по продажбите, ще напусне финландския гигант в края на юни.

Накратко – нетните продажби на Nokia през първото тримесечие паднаха до 7.35 млрд. евро или с 29 процента по-малко в сравнение със същия период през изминалата година. Дали някогашният лидер в сферата на мобилни телефони ще успее да се задържи на повърхността през следващите месеци?