Nvidia: смартфон графиката скоро ще задмине XBOX360

Въпреки популярността на отделни заглавия, като цяло смартфоните са далеч от възможността да заменят домашната конзола или портативни платформи като PlayStation Vita по отношение на игрите, които може да играете на тях. Според Nivida обаче не е далеч времето, когато един мобилен апарат ще има по-голяма графична мощ от сегашното конзолно поколение.

Известният производител на видео карти твърди, че до края на 2014 г. графичните процесори на смартфоните ще превъзхождат тези на ХВОХ360. Година по-рано тяхната мощ ще се изравни, предвижда компанията.

Nvidia прави този извод на базата на изследване между визуалните възможности на компютрите, конзолите и смартфоните. Без изненада РС-то ще продължи да бъде най-мощното в графично отношение устройство, но бързите темпове, с които се развиват смартфоните ще им позволят да надминат ХВОХ360 до три години.

За отбелязване е, че съпоставката на Nivida не включва PS3, чиито Cell Microprocessor продължава да бъде способен на графични чудеса цели пет години след излизането на първата конзола на Sony от това поколение. Освен това изключително вероятно е до 2014 г. на пазара вече да се появи следващото конзолно поколение, така че сравнения с хардуер, който по онова време ще бъде на възраст 10 години просто са несериозни.