RiM ще търси съвети от JPMorgan

Позакъсалата компания Research In Motion ще търси помощ за финансовите си дела от инвестиционната банка JPMorgan Chase, която ще й помага в изработването на нова стратегия.

Това обяви изпълнителният директор на RiM Торстен Хайнс, който се е спрял на JPMogran след като производителят на BlackBerry е прегледал няколко кандидатури на възможно финансови съветници.

Очаква се новината да бъде обявена официално до няколко дни, но агенция Bloomberg цитира избора на JPMorgan, позовавайки се на вътрешни източници.

Решението на RiM да търси външен финансов съветник идва само няколко седмици, след като канадската компания обяви, че през последното тримесечие има загуби в размер на 125 милиона долара. Приходите на RiM са спаднали с 25 процента, а броят на апаратите BlackBerry, изпратени по магазините се е сринал с цели 80 процента.

“Очевидно е, че се нуждаем от съществена промяна”, признава изпълнителният директор Хайнс, който по-рано тази година замести на този пост Джим Ларзили и Майк Лазаридис, които управляваха Research In Motion съвместно.

Според Bloomberg, “съществената промяна”, която компанията предвижда може да бъде лицензиране на операционната система на BlackBerry на трети страни. Ако това пропадне, крайният вариант е да се търси стратегически инвеститор, който за осигури нужния финансов капитал.