Apple се съгласи на проверка на условията на работа

Apple изрази съгласие да приеме проверка в неназован свой завод в Китай, чиято задача е да установи дали има нарушени условия на работа и най-вече на прекомерно замърсяване.

За това съобщава авторитетният ежедневник Financial Times, според когото ходът на гиганта от Купертино е напълно умишлен и представлява поредна стъпка в стратегията на компанията да покаже на широката общественост високите стандарти, на които отговарят нейните партньори и производители.

Проверките ще бъдат проведени от Института за околна среда и обществени работи, базиран в Китай. За първопричина на проверката се сочат данни, че от септември миналата година нивото на замърсяване в някои заводи на Apple е достигнало застрашителни размери.

“Необходима е прозрачност и ние смятаме, че моментът е назрял за проверка, която да промени начина, по който се правят нещата тук”, казва в свое изявление институтът.

Запознати с казуса обаче коментират, че става въпрос не толкова за изненадваща проверка, която може да притесни Apple, колкото за умишлена инициатива на самата компания, която да покаже, че наложените от властите стандарти на работа се спазват напълно.