Е-четец: Kobo Touch

Може и да не ви се вярва, но пазарът на е-четци е доминиран от Amazon Kindle дори повече, отколкото е влиянието на iPad сред таблетите. Всъщност много хора вероятно е голяма част от потребителите дори да не могат да назоват поименно друг четец освен Kindle. С нелеката задача да промени това статукво се е заела компанията Kobo, която пусна два e-ink модела с атрактивен дизайн и цена. Днес ще се спрем на по-скъпия от двата, който е оборудван с тъчскрийн екран.

На пръв поглед Kobo Touch е доста крехък, но нека това не ви заблуждава. Малко производители са се ориентирали толкова добре що се отнася до физическите характеристики на е-четеца, както това са направили дизайнерите на Kobo. Touch е фин, опростен, лек и привлекателен, но въпреки това запазва и известна издръжливост на корпуса. Поставен под физически стрес, четецът не се огъва, а в същото време не създава и впечатление за прекалено обемист и труднопреносим продукт. Четецът тежи около 183 грама, което е малко повече от новия Amazon Kindle, но джаджата е също толкова удобна за държане с една ръка. Освен това липсата на отделен бутон за разгръщане на страниците и нежния млечнобял цвят правят Touch дори по-красив от Kindle.

Корпусът на Kobo Touch е дебел 10 милиметра, а 6-инчовият екран е съвместим с повечето дисплеи на конкурентни четци и преди всичко моделите на Sony. Всъщност с изключение на само няколко продукта като стария Kindle DX и Sony PRS-350, практически всички други вече ползват 6-инчов екран.

На страничния корпус има два отвора – единият представлява microUSB порт, през който да пренасяте файлове, а другият е слот за microSD карта, с която да увеличите паметта за съхранение. Това, разбира се, е добре дошло, но практиката показва, че е-книгите са доста малки по размер, така че вградените 2GB трябва да са достатъчни. Освен двата процепа има и два физически бутона – Ноm и такъв за включване на устройството. Това завършва минималистичния дизайн и прави Kobo Touch приятна на външен вид джаджа, която няма да се срамувате да използвате в самолет или автобус по време на път.

Четецът използва E-ink Pearl екран, който може да възпроизведе 16 оттенъка на сивото. В сравнение с новите смартфони, чиито дисплеи са в състояние да възпроизведат 16 милиона цветове това може да не значи много, но в света на е-четците тази характеристика е сериозна. Качеството на екрана е добро спрямо повечето конкурентни модели, включително самия Kindle и Sony PRS-650, но за съжаление контрастът не е толкова добър. Самият текст е ясно видим и достатъчно тъмен, фонът е леко сив в най-добрия случай.

С резолюция от 800х600 Kobo Touch предлага стандарта за е-четците, стига да не чакате новия iRiver Story HD, който ще ни заплени с 1024х768. Story HD се очертава като първият от поредица модели с висока резолюция и е сигурно, че други компании ще последват. Засега обаче 800х600 е нормалната резолюция, а благодарение на E-ink технологията пикселизацията е доста по-слаба от тази при LCD екраните.

Като цяло тъчскрийн дисплеят на Touch се държи доста добре. Страници могат да се отгръщат като чукнете с пръст по екрана или го провлачите все едно, че прелиствате хартиена книга. Любопитно е, че дисплеят не ползва популярните капацитивни и резистивни технологии, а е съвсем различен модел, който може да срещнете при някои варианти от Reader серията на Sony. При тази технология по повърхността на екрана непрекъснато се изстрелват частички и когато я докоснете с пръст, техният приток секва, което позволява на уреда да разчете местоположението на пръста. За работа не се изисква по-силно натискане, защото и най-лекото докосване върши работа.

Едно от малкото места, където Kobo Touch изостава по-сериозно от конкуренцията е скоростта. Въпреки че ползва Freescale 9.MX508 процесор с честота 800 MHz – практически същия като на новата версия на Kindle – отварянето на страниците е бавничко и напомня повече на модел на Amazon от предно поколение. Може би не е изключено този недостатък да се отстрани с ъпдейт на фърмуера, но засега съществува.

Доста забавно хрумване е включването в интерфейса на „награди”, които потребителите постепенно отключват по начин, по който се печелят „трофеите” на PS3 или „постиженията” на XBOX360. Тези награди са общо 18 на брой и със сигурност ще допаднат на по-младите читатели или на онези родители, които искат да стимулират интерес към писаното слово при малките си деца. За да отключите дадена награда, трябва да например да прочетете книга с определена дължина или да използвате някое от допълнителните функции на четеца като интеграцията на Facebook например.
 
Социалната мрежа не е единствената допълнителна услуга, която Kobo Touch ви предлага. В модела е намерила място игра на судоку,тъчскрийн скицник и вграден WiFi приемник, чрез който може да използвате един базов, но иначе функционален уеб браузер.
Очевидно е, че Kobo се опитва да предложи продукт с максимално широк обхват – от деловия потребител до младежта и дори децата. В много отношение Touch е успех. Четецът е лек, изглежда добре и има функционалност, която сме свикнали да очакваме от по-сериозните модели в тази ниша. Ако искате добър тъчскрийн и-четец, Kobo Touch заедно със Sony PRS-350 и SPRS-650 са единствените предложения, които си струва да обмислите.