Калфин: Ще решим за АСТА до лятото

Европейският парламент ще вземе решението си за АСТА до лятото, заяви Ивайло Калфин по време на обществено обсъждане, организирано от него и холандския евродепутат Мариете Шааке (АЛДЕ) в Европейския парламент в Брюксел.

Калфин подчерта, че след отказа на парламента да сезира Съда на Европейските общности, евродепутатите ще са готови да се произнесат в близките месеци. Днес стана ясно, че една от основните парламентарни комисии – за промишленост изследвания и енергетика, на която Калфин е член, ще даде препоръка споразумението да бъде отхвърлено.

Европейското право дава на депутатите последната думата за това дали споразумението да се прилага в Европа.

“АСТА беше договорена при затворени врати и заобикаляйки заинтересованите страни включително тези, които защитават правата на потребителите. Сега сме във фазата, в която парламентът има думата и ние няма да си позволим да действаме, без да чуем всички страни, заяви Калфин.

Той допълни, че интернет не само килобайти и пренос на информация, средство за комуникация, предоставящо повече възможности за хората и за бизнеса, затова когато се пишат закони, това трябва да става така, че да се засилват, а не ограничават тези права и възможности.