Шефът на Apple Тим Кук печели повече от Twitter

Миналата година шефът на технологичния гигант Apple Тим Кук получи 378 милиона долара в компенсации. Това на практика го превръща в най-високо платеният изпълнителен директор, на когото младите и успешни компании могат само да завиждат.

Да вземем за пример Twitter. Микроблогът би могъл да достигне приходите на Кук за 2011 г. чак през 2013-а, сочи изследване на eMarketer. Миналата година обаче социалната мрежа спечели едва 139.5 милиона долара. (Данните за приходите на Twitter се базират на изчисления на различни изследователски агенции. До момента частната компания не е разкривала данни за своето финансово състояние).

Тим Кук е спечелил повече и от онлайн платформата за билети Evenbrite, както и от Rovio – компанията, която разработи популярната игра Angry Birds. Неговите 378 милиона долара надвишават дори брутният вътрешен продукт на Кралство Тонга – архипелаг в южните части на Тихия океан – който е едва 363 милиона, както и на още три други държави.

Милионите, които Apple плаща на Кук през 2011 г. (информацията бе разкрита от самата компания в понеделник миналата седмица), са спечелени предимно от свободни акции. Целта на гиганта е да задържи 51-годишният Кук за около 10 години – периодът, в който той ще може да ги използва безулсовно. Въпреки че Стив Джобс – предшественикът на Кук – се прослави с факта, че взимаше 1 долар годишна заплата (в сравнение с 900 хил. долара на Кук), Джобс притежаваше достатъчно акции от компанията, за да се превърне в мултимилиардер. Кук получи един милион стокови единици през август, когато зае поста на изпълнителен директор. Половината от тях ще са негови безусловно до 2016, а другата половина – до 2021 г.

Колко и какви продукти на Apple би могъл да закупи Кук с 378 милиона долара?

– 750 000 таблета iPad;
– 378 378 мобилни компютри MacBook Air от входно ниво;
– 1 899 497 смартфона iPhone 4S със също толкова двугодишни договора.

Какво е вашето мнение по въпроса? Дали Тим Кук заслужава да печели толкова много пари?