Цените на е-книгите трябва да паднат наполовина

Е-книгите трябва да струват два пъти по-малко в сравнение със сегашните си цени. Това заяви Тим Коутс, основател на новата онлайн книжарница Bilbary, съобщи британският в. “Телеграф”.

Според него основната разлика между физическото и дигиталното издание на една книга е именно в цената – последното трябва да е значително по-евтино. 

“Целият процес по дистрибуцията на една физическа книга – складирането, превозът и т.н. – на практика отсъства и съответно не струва нищо”, коментира г-н Котус.

Същевременно Бендикт Евънс – анализатор от Enders – заяви, че подобно намаление в цената е неприемливо. “Доста по-сложно е, отколкто изглежда – заяви той. – Цената, фиксирана от издателствата, е фиксирана. Можете да възприемете модел, според който имате възможност да регистрирате същата печалба, ако цената е 20 процента по-ниска.”

Bilbary ще предлага около 700 хил. заглавия, когато стане онлайн във Великобритания през месец май. Потребителите ще могат да съхраняват копие на своите книги в облачните сървъри на компанията и да ги свалят на който и да е свой е-четец. Сайтът ще предлага книги на най-различни езици.