Таблет: Ainovo Novo 7

200 лв.

Производител

Ainovo

До колко наистина държите да имате таблет?

Ако отговорът на този въпрос е категоричен, то Ainovo Novo 7 може и да ви заинтересува. Ако обаче не сте съвсем убедени или просто разполагате с малко повече пари, така че да избегнете покупка от типа “само за да го имам”, то определено е най-добре просто да запомните това име и да го отбягвате като дявол – тамян.

Причината е проста – Ainovo Novo 7 е таблет. Дотук това изказване е напълно вярно. Китайската компания Ainovo, за която вероятно не сте чували никога, наистина не ви лъже като обявява Ainovo Novo 7 Basic за достъпен таблет, който може да ви приобщи към милионите потребители, ползващи този тип мобилни джаджи. Лошото е, че с “Ainovo Novo 7 е таблет” на практика приключва всичко добро, което може да кажете за модела.

Ето защо се налагаше и горния въпрос. Таблетът на цена от около 200 лв. (официалната му цена в Съединените щати е само 99 долара) е самото олицетворение на скелета, върху който нормалните производители надграждат, за да създадат своите модели. Novo 7 се опитва да замаже очите на невинните потребители с това, че върви под Android 4.0, който все още не е широко разпространен сред повечето таблети. Та навли в крайна сметка с изключение на тежката категория Samsung Galaxy Nexus и Asus Transformer Prime, почти няма Android таблет, който да работи с IceCream Sandwich. “Ето това е нещо, което ще направи нашият таблет различен от главния ни конкурент в тази ценова ниша Kindle Fire”, навярно са си мислели в Ainovo. И донякъде са прави. Въпреки че върви под Gingerbread, Kindle Fire наистина няма нищо общо с Novo 7 и това изцяло е в полза на Amazon.

В хардуерно отношение Ainovo Novo 7 следва приципа “получавате това, за което плащате”. Таблетът има 7-инчов LED екран и 1GHz Ingenic JZ4770 процесор с 512 MB RAM, както и две VGA камери с отвратително качество. Корпусът му е едновременно евтин откъм стабилност и груб откъм дизайн. На всичкото отгоре таблетът е изненадващо тежък, което го прави доста неудобен за потребители, които искат да го ползват във всеки един момент.
На десния страничен панел на таблета са разположени всички изходи за свързване – имаме HDMI, miniUSB, аудио жак, изход за захранващия кабел и microSD слот. Последният обаче поддържа карти само до 2GB, което ни ви оставя много възможности за разширение на вградените 8GB място за съхранение. Както може да предположите, 3G поддръжка отсъства, така че по отношение на интернет сърфирането получавате само WiFi a/b/g/n.

Въпреки че е LED, дисплеят с резолюция 800х480 наистина е с повече от посредствено качество, особено ако го сравните с отличния 1024х600 екран на Kindle Fire. Контрастът е слаб, зрителният ъгъл е много нисък, а светлината се отразява изключително силно, правейки използването на таблета при ярка слънчева светлина почти невъзможно. Реално по-добър екран дори не ви трябва, защото едва ли ще може да използвате Novo 7 като мултимедийна джаджа. Причината е, че таблетът няма достъп до Android Market, така че освен ако не разполагате с голямо количество .apk файлове, които да инсталирате направо, ще трябва да се задоволите най-вече със съдържанието на YouTube. Браузерът също не е особено бърз и първоначалното зареждане на една страница до край отнема над 40 секунди. Веднъж заредена, навигацията вече е по-бърза, но не очаквайте да онемеете.

Една от малкото силни черти на Ainovo Novo 7 е животът на батерията му. Измерен с теста на SunSpider, той възлиза на точно 8 часа, което е повече от модели като RiM BlackBerry Playbook (7:01) и Sony Tablet P (6:50). Разбира се, поне част от причината за това е, че Novo 7 е до такава степен лишен от функции, че почти няма с какво да хабите батерията му.

И така, доколко наистина сте склонни да се сдобиете с таблет? Ainovo Novo 7 е изключително бюджетно предложение, което е по-малко функционално от 90 процента от таблетите и дори смартфоните на пазара. В интерес на истината дори по-старите нетбуци като неостаряващото Asus EEE PC могат да се похвалят с повече възможности. Само за двеста лева повече може да получите двуядрен процесор, солидно шаси, стабилно представяне и директен достъп до ресурсите на Amazon. Досетихте се, говорим за Kindle Fire. Ето защо Novo 7 се препоръчва, ако това въобще е правилната дума, само на хора, които работят с много ограничен бюджет и държат на всяка цена да притежават таблет.