Yahoo уволнява 2000 служители, Skype назначава 400

Yahoo потвърди, че 2000 души или приблизително 14 процента от работната ръка в компанията, са съкратени, пише Би Би Си.

Уеб порталът намалява работните места за шести път през последните четири години.

Същевременно Skype – популярната компания, предоставяща интернет телефония, съобщи, че отваря 400 нови работни места в пет различни града. Първоначално персоналът ще бъде назначен в Лондон и Стокхолм, а в последствие в Талин, Естония, Прага, Чехия и Пало Алто, САЩ.

Yahoo заяви, че с тези съкращения се надява да създаде една “по-малка, по-гъвкава и по-доходоносна” компания, която се управлява със значително по-малко средства. Същевременно те би трябвало да спестят на фирмата близо 375 млн. долара годишно.

Карол Барц, бе уволнена от поста на изпълнителен директор на Yahoo през септември, тъй като не успя да изведе уеб портала на повърхността. Председателят на борда на директорите Рой Босток и съоснователят Джери Янг също напуснаха компанията.

През януари бившият президент на PayPal Скот Томпсън оглави Yahoo. Той бе четвъртият шеф в компанията за последните пет години.

Ново изследване, публикувано от изследователската агенция Comscore, твърди, че делът на Yahoo в сферата на онлайн търсенията в САЩ е паднал под 14 процента за първи път през февруари. Това поставя уеб порталът след компании като Google и Microsoft.