Скенер: Epson Perfection V600 Photo

430 лв.

Производител

Epson

На пазара съществуват няколко класа плоски скенери – от евтини и мултифункционални продукти, до скъпи и професионални устройства, предназначени за професионалисти. Epson Perfection V600 Photo е предназначен фото ентусиасти – независимо дали са аматьори или полупрофесионалисти.

На външен вид скенерът е сравнително висок. Целият е оцветен в черно с изключение на сребърната ивица, минаваща по края на капака (балансиран е така, че да стои отворен на 45 и 90 градуса).

В предната част откриваме четири бутона. По подразбиране те изпълняват функции като копирай, сканирай, изпрати по имейл и сканирай в PDF формат. Те обаче могат да бъдат препрограмирани, за да стартират други приложения.

В задната част единствените портове са USB. Там се помещава и гнездото за захранване.

В пакета откриваме софтуери като Adobe Photoshop Elements 7 (Mac версията е 6), както и доста удобните инструменти за сканиране на Epson, чрез които имате възможност да сканирате абсолютно автоматично (Full Auto), без да променяте каквито и да било настройки, или в режим Professional, в който имате достъп до всички опции.

Налична е и програмата Abbyy FineReader 9 Sprint, която позволява OCR – оптично разпознаване на знаците. Полезно, ако искате да използвате текста в сканирания документ, напр. ако искате да го копирате в друга програма на Office или да намерите определен текст в сканиран документ. Abbyy FineReader 9 Sprint поддържа и Digital ICE, която автоматично премахва следите от прах от сканирания документ. В това отношение се справя добре, макар че не може да премахне драскотините, които обикновено са по-неприятни (когато е пусната тази опция, скенерът се забавя с близо 10 секунди повече).

Epson Perfection V600 Photo е бърз скенер. При резолюция 200ppi A4 и формат черно-бял документ той се справя точно за 8 секунди. При 300dpi същата страница бе готова за 13 секунди (с добавена опция за OCR).

Цветна снимка с размер 15 на 10 см с резолюция 600ppi и 48-битов цвят пък бе готова за 9 секунди. За 35мм слайд с 2400ppi бяха необходими 38 секунди.

Като цяло сканираните цветове са пресъздадени адекватно. Предвид високите резолюции, които скенерът поддържа, нивото на детайли също е забележително.

В заключение, Epson Perfection V600 Photo е един изключително добър скенер, предназначен за онези от вас, които работят често с традиционни снимки. Независимо в какво състояние и размер са, той ще се справи отлично – бързо, ефикасно и много по-добре, отколкото други продукти от същата ценова гама.