Nokia пуска първата Lumia в Китай

Някогашният производител номер едно на мобилни телефони се готви за нова експанзия в най-многолюдната страна на света, начело на която ще бъде новата серия Lumia.

Nokia ще се опита да се пребори за дял от привлекателния китайски мобилен пазар с моделите Lumia 610С и 800C.

Lumia 800C ще бъде първият Lumia и първият Windows Phone модел, който ще се предлага в Китай. Той ще работи в мрежата на China Telecom и ще бъде пуснат в продажба през април тази година. Моделът е въоръжен с 1.4 GHz процесор и има 3.7-инчов AMOLED екран.

По-късно през годината на пазара в Китай се очаква и втория Lumia апарат – 610С. Засега подробностите около него са малко, но според финландската компания той ще бъде насочен най-вече към младежка аудитория.

“За нас е удоволствие да пуснем първия Lumia смартфон на този важен пазар”, обяви изпълнителният директор на Nokia Щефан Елоп. “Lumia 800C е създаден специално за хората в Китай”.

В последно време Китай се превърна в изключително привлекателен пазар за производителите на смартфони, след като надмина Съединените щати. Само в последното тримесечие на миналата година по магазините в страната са били разпратени 23.9 милиона апарата. За сравнение за същия период цифрата за САЩ е 23.3 милиона.