12-годишна съди училището си заради Facebook

По всичко личи, че тенденцията всяка компания да се опитва да се добере до вашия Facebook профил не само се разраства, но набира и нови последователи.

Този път става въпрос за начално училище в щата Минесота, което се опитало да изиска от една от своите ученички паролата й за нейния Facebook акаунт. Причината, както винаги, е желанието на хората с власт да наблюдават по-стриктно подопечните си.

Ученичката, известна само с инициалите си Р.С., очевидно била от по-непокорните посетители на началното училище Минеуаска в Минеаполис и вече била наказвана два пъти за свои постове в най-голямата социална мрежа.

След поредната онлайн дискусия с участието на Р.С, в която този път се говорело за секс, училищното ръководство настояло тя незабавно да предостави паролата си за Facebook профила си, за да бъде проведено разследване.

Родителите на момичето обаче не останали особено доволни от това искане и веднага завели дело срещу училището, позовавайки се на това, че в случая с дъщеря им са били нарушени първата и четвъртата поправка на американската Конституция, кояито гарантират неприкосновеност на изказа.

Отговорът на училището – “Настоятелството е уверено, че след като веднъж всички факти станат известни, нашето поведение ще бъде прието за отговорно и напълно приемливо”.

Съдебнот дело тепърва ще се гледа, но за да бъде казусът още по-сложен допринася и възрастта на момичето – едва 12 години. Проблемът е, че Facebook забранява на лице под 13-годишна възраст да имат акаунти в мрежата.