Калфин: Европейският съюз е кибер уязвим

Европейският съюз е силно уязвим от различни заплахи за сигурността си, идващи от интернет и се нуждае спешно от защита, предупреди Ивайло Калфин в рамките на Лондонския форум за защитата на критична инфраструктура.

Конференцията, която се организира от Групата за вътрешна сигурност на Британския парламент и от групата за Стратегически междупарламентарен диалог по въпросите на киберсигурността, събра в британската столица най-големите светила на американската, британската и европейска сигурност. 

“Безспорно е че интернет е прекрасна социална, икономическа и културна придобивка, но в същото време, без адекватни мерки за сигурност срещу кибер атаки, прекъсвания на връзките и инциденти, оставаме уязвими и изложени на потенциални рискове, заяви Калфин,  който е докладчик на Европейския парламент по въпросите на сигурността в интернет.

Той посочи, че ЕС все още няма собствена стратегия за защита на критичната информационна инфраструктура и че тя се очаква едва в края на годината. Повечето мерки се вземат на доброволна основа, на тях все още се гледа на като на национален прерогатив и затова липсват дори минимални стандарти за противодействие и отговор на кризи, свързани с информационните мрежи. В същото време интернет не признава нито национални, нито законодателни граници, заяви докладчикът на Европейския парламент пред Лондонския форум. ЕС се нуждае спешно от адекватно законодателство за защита на информационните мрежи, за взаимодействие с международните партньори и за подобряване на координацията между страните членки, настоя той пред Лондонския форум.

Рисковете и проблемите, свързани със защитата на интернет все още са подценявани, към тях липсва интерес, а понякога и разбиране, смята Калфин. Според него различията в познанията и експертизата между IT специалистите и политиците и законодателите, е основната причина за появата на проектозаконите за спиране на онлайн пиратството (SOPA) и за защита на интелектуалната собственост (PIPA) в САЩ и на Международното споразумение срещу фалшификатите (АСТА), които породиха силно гражданско недоволство и протести от двете страни на Атлантика.