Най-големите интернет скандали за всички времена – І

 

Нашите лични данни би трябвало да са неприкосновени. Не и когато се озоват в интернет. Особено в ръцете на компании, които ги събират без нашето знание или просто не могат да ги опазят от ръцете на различни злонамерени личности. Кои бяха най-големите интернет скандали на всички времена, свързани със защитата на личните данни? 

1. “Шпионите” от Sony

През есента на 2005 г. Sony BMG реши да използва антипиратската мярка XCP, добавяйки я към всички свои музикални дискове. Когато потребителят пуска някой от тях на своя компютър, работещ под Windows, CD-то инсталира скрит софтуер в системата, който изпраща IP адреса и името на диска до Sony. На практика компанията успя да си създаде задна вратичка към PC-тата на своите клиенти. Нещо повече, т.нар. spyware правеше компютрите уязвими за червеи и вируси.  В крайна сметка след дело, заведено срещу Sony в Тексас, Ню Йорк и Калифорния, Федералната търговска комисия застави компанията да плати по 150 долара на всеки потребител, чийто компютър е бил повреден по един или друг начин от техния софтуер.

2. Експериментът в Craiglist

През февруари 2006 г. уеб разработчикът Джейсън Форчъни от Сиатъл реши да се представи като жена, търсеща секс в сайта Craiglist, за да види колко отговора ще получи в рамките на 24 часа. 178 души отговарят на обявата му и му предоставят най-разнообразна лична информация, като имена, снимки, имейл адреси и телефонни номера.

Впоследствие Форчъни решава да публикува всички тези отговори в сайт, наречен Encyclopedia Dramatica. Инцидентът предизвиква широк медиен отзвук. През май 2009 уеб разработчикът осъден от анонимен ищец в съд в Илионис за 75 хил. долара.

3. Бъркотията в Hotmail

Скандалът, свързан с Hotmail – безплатната имейл услуга на Microsoft – е може би най-мащабният до момента. През октомври 2009 г. компанията застави милионите потребители на услугата да променят своите пароли поради пробив в сигурността на системата. Microsoft призна, че данните на 10 хил. души са били публикувани на сайта www.pastebin.com в резултат на киберпрестъплението. Същевременно посъветва хората, ползващи имейл акаунти, завършващи на @hotmail.com, @msn.com и @live.com да променят своята парола веднъж на 90 дни.

4. Facebook приложенията

Защитата на личните данни в популярната социална мрежа винаги е бил проблемен въпрос. Може би най-сериозният скандал в това отношение настъпи през октомври 2010 г., когато Facebook призна, че десет от техните най-популярни приложения, включително FarmVille и Texas Hold’em, са споделяли потребителска информация, включително имена както на хората, които ги ползват, така и на техните приятели, с рекламодатели.

След разследване, проведено от „Уолстрийт Джърнъл“ става ясно, че този проблем е засегнал десетки милиони потребители, дори и онези, които са използвали най-строгите настройки за поверителност.

5. Наблюдателното училище

Училище в Пенсилвания стана известно с идеята си да използва вградените уебкамери в няколко хиляди Apple лаптопа, предоставени на студентите за ползване в домашни условия, за да ги шпионира.

Ръководителите на учебното заведение признаха, че са събрали 56 хил. снимки и скрийншотове на самия работен плот посредством уебкамерите и инсталирания софтуер за сигурност. Всички тези изображения са направени без изричното съгласие на учениците. Много от тях са в техните спални, често потребителите са били разсъблечени в различна степен.

През април 2010 г. второкурсникът Блейк Робинсън завежда дело срещу Lower Merion School District. През октомври същата година училището се съгласява да плати 610 хил. долара, за да  уреди две дала, свързани с инцидента.