Е-четец: Sony Reader PRS-T1

ок. 220 лв.

Производител

Sony

Новият е-четец Sony Reader PRS-T1 бележи известна промяна в посоката, в която се развиват моделите на японската компания. Металната конструкция е заменена от доста по-лека такава, която по дебелина и тегло наподобява успешния Amazon Kindle. В същото време обаче Sony Reader PRS-T1 има по-добри опции за свързване, памет, която може да се ъпгрейдва и тъчскрийн.

Означава ли това, че имаме печеливша комбинация?

В последно време Amazon Kindle стана синоним за е-четец по начин, по който iPod доминира пазара на mp3 плейъри. Това не значи, че джаджата няма своята конкуренция. На пазара са още iRiver, Kobo и най-вече Sony. Нейният нов Reader PRS-T1 е първият WiFi четец, който се предлага извън Япония и САЩ и определено е кандидат за избор номер едно сред онези, които не искат да се влеят в редиците на притежателите на Amazon Kindle.

Sony Reader PRS-T1 представлява електронен четец с 6-инчов E-ink Perl екран и резолюция от 800х600 пиксела и мултитъч поддръжка. Вместо да ползва стандартния капацитивен или резистивен екран, Sony е предпочела IR (инфрачервен) базирана система. При нея по целия дисплей протича инфрачервен сигнал, който прекъсва, когато допрете пръст и така системата разбира къде се намира докосването. Изборът на такъв диагонал не е изненада, защото последното поколение е-четци като Kobo eReader touch и Kindle модел 2011 масово възприе този размер. Sony Reader PRS-T1 се вписва отлично в тази тенеденция, като добавя и уникален дизайн и стил, толкова типични за компанията.

По-старите фенове на Sony Reader може би ще се подразнят от факта, че PRS-T1 скъсва с металната конструкция, характерна за PRS-505 (изцяло метален) и PRS-650 (предимно метален). С изключения на тънкия алуминиев панел, на който са разположени петте бутона за навигация, останалата част от корпуса на четеца не е метална.

За сметка на новата изработка Sony е успяла да намали теглото на модела на едва 165 грама спрямо 215-те грама на PRS-650. Това е практически същото тегло на актуалния Kindle модел, който обаче няма тъчскрийн. В допълнение усещането, когато вземете четеца в ръка е изключително приятно, а лакирания му заден панел напомня досег на коприна. PRS-650 също имаше елегантен вид, но PRS-T1 определено е по-добър.

Истинското предимство на Sony Reader PRS-T1 обаче е в това, че предоставя някои функции и характеристики, които подозрително отсъстват от останалите четци от последно поколение. В него има microSD слот, с който може да увеличите вградената 2 GB памет, както и 3.5-милиметров аудио жак. Последното означава, че може да ползвате четеца и като музикален плейър, но не е съвсем препоръчително, ако искате да постигнете посочения едномесечен живот на батерията – той е предвиден при четене в продължение на 30 минути всеки ден.

Екранът на Sony Reader PRS-T1 използва технологията E-ink Perl, която е най-разпространената в последното поколение четци. Въпреки че не е съвсем нова, тук тя изглежда отлично благодарение на повишения контраст и подобреното рендиране на текста. Най-важното за екрана обаче е, че той е изключително нежен към окото и не отразява светлина, което показва защо E-ink дисплеите успешно заместиха LCD екраните.

Разпръсната на 800х600 пиксела върху 6-инчов дисплей, 166 dpi пиксел стойността на PRS-T1 не изглежда толкова добре, особено в сравнение с новите смартфони, които предлагат над 300 dpi. Въпреки това благодарение на E-ink текстът четлив, а буквите имат специфичен изглед, който LCD екраните не могат да възпроизведат.

В допълнение към четеца Sony предлага и стилус, но за съжаление никъде по корпуса не е предвидено място за неговото поставяне. Ако го носите със себе си в джоба със сигурност рискувате да го загубите някъде по пътя, така че вероятно е по-добре да се възполсвате от вградената виртуална QWERTY клавиатура.

С добър тъчскрийн и множество опции за свързване e трудно да пренебрегнем Sony Reader PRS-T1. Освен че може да четете книги, той служи за сърфиране в интернет, за рисуване и като музикален плейър за мр3 и ААС файлове. Всички тези допълнителни функции са доста базови и с лекота могат да бъдат бити от това, което един таблет или смартфон предлага. Що се отнася до е-четците обаче Sony Reader PRS-T1 определено е един от най-добрите, които може да откриете на пазара.